TÁMOP- UTOLSÓ HAJRÁ!
Az utolsó hajrá!

A projekt megvalósításának utolsó szakaszához érkezik. Mi is történt az elmúlt néhány hónapban?
2011. szeptember 28-án a Pitypangos Óvoda 20 óvodása vett részt a Régészeti Park környezeti nevelési programján. A gyerekek játékok, játékos feladatok segítségével ismerkedtek meg a szabadtéri múzeum természetes és épített környezetével, az ősi – természetes – alapanyagok felhasználásával. A kézműves foglalkozás is a természethez, az élővilághoz, a növényekhez és az állatokhoz kapcsolódott.

2011. szeptember 30-án az ercsi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai vettek rész a Mindennapra őskor! című projektnapon a Régészeti Parkban. A gyerekek csoportmunkában interaktív tárlatvezetéssel dolgozták fel az őskort, majd őskori egytálételt fogyasztottak és kézműves foglalkozáson tárgymásolatokat alkottak. Ez a program a bronzkori faluhoz kapcsolódott, a falu házaiban és házai között zajlott.

2011 szeptemberétől az Arany János Általános Iskola és Gimnázium 10 ötödik osztályos tanulója az Egy tárgy, egy történet című szakkörön vett részt 6 alkalommal a „Matrica” Múzeumban. Ez a 6 alkalom a szakköri sorozat első részeként valósult meg. A gyerekek egy-egy őskori tárgy történetével, „életével” ismerkedtek meg, majd el is készítették a tárgy másolatát vagy makettjét, csont- és kőeszközt, körmönfont övet, vesszőfonatos, tapasztott falú, nádtetejű kis házmakettet.

2011. október 26-án az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói római kori projektnapon ismerkedtek meg a település korabeli történelmével, a korszak leleteivel. A téma feldolgozása projektmódszerrel csoportmunkában történt. Egy-egy csoport egy-egy kiállítási tárgyhoz kapcsolódva oldotta meg projektfeladatát. Ehhez tárgymásolatokat, maketteket, szöveges anyagot használtak. A programot korabeli ételkóstoló és kézműves foglalkozás zárta.

2011. november 26-án sajtótájékoztató keretében került sor a múzeumpedagógiai foglalkoztató terem átadására. Azóta a terem az elmúlt időszakban több foglalkozásnak adott helyszínt.

2011 novemberében zajlott a helyi alsós általános iskolás tanulók helytörténeti vetélkedőjének első fordulója. December 5-én került sor a második forduló lebonyolítására, melyen 80 gyerek mérte össze tudását a múzeum állandó kiállításáról, és várta izgatottan a feladatokban szereplő „titkos látogatót”, a Mikulást. A vetélkedőt a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola csapata nyerte.

2012 tavaszán tovább folytatódtak a pályázati programok. Márciusban kétfordulós helytörténeti vetélkedő zajlott a százhalombattai általános iskolák felsőseinek. A kreatív feladataik a múzeumi, intézményi működésre és a Múzeum állandó kiállítására vonatkoztak. A felsősök között is a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola csapata bizonyult a legjobbnak, így az iskola tanévzáróján átveheti a Múzeum vándorkupáját.

Tavasszal rendezte meg a Múzeum az Arany János Általános Iskola és Gimnázium hatodikos tanulóinak a 12 alkalomból álló szakköri sorozatát. A szakkör a több éves múltra visszatekintő és szoros intézményi együttműködés keretében nem csak a Múzeumhoz és a városhoz kapcsolódott. Az iskola névadójának élete is belekerült abba a társasjátékba, melyet a gyerekek hatalmas élvezettel készítettek a szakköri délutánokon.

Mi van még hátra?
Májusban újraindult az ötödikes tárgykészítő szakkör, a gyerekek hat alkalommal készítenek egy-egy tárgyat a Múzeumban.
Az ercsi iskola és a százhalombattai óvoda májusban és júniusban ismét projektnapra érkezik majd a Régészeti Parkba. Az óvodások ismét a környezettel ismerkednek, az ercsi gyerekek pedig a vaskort dolgozzák fel idegenvezetéssel, kézműves foglalkozásokkal, játékokkal.
Májusban rendezi a Múzeum hetedikeseknek és gimnazistáknak szóló múzeumi projektnapját a helyi szerbek történelméről, kultúrájáról.
Három százhalombattai iskola 100-100 tanulóval őskori akadályverseny projektnapon vesz részt júniusban.
Június 15-én kerül megrendezésre a projektzáró esemény, melyen nemcsak a múzeumpedagógus, hanem helyi pedagógus is előadást tart a projekt megvalósításáról, eredményeiről.TÁMOP 3.2.11/10/1/KMR 2010-0019
„Matrica” Múzeum és Régészeti Park

2440 Százhalombatta, Gesztenyés u. 1–3.
06-23-354-591
www.matricamuzeum.hu(pdf változat)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum