2014. február 10.

3276 EXPEDICIÓS NAP - Balázs Dénes, a múzeumalapító geográfus újraolvasva

„3276 expedíciós nap” a „Matrica” Múzeumban

 

2014. február 10-én 17 órakor vándorkiállítás nyílik a százhalombattai „Matrica” Múzeumban a „3276 expedíciós nap” Balázs Dénes, a múzeumalapító geográfus újraolvasva címmel. A vendégeket köszönti Vicze Magdolna PhD múzeumigazgató. A kiállítást megnyitja Lendvai Tímár Edit muzeológus a Magyar Földrajzi Múzeum munkatársa. Közreműködik: Násztor Eszter tanuló, felkészítő művészeti vezető: Násztorné Réczey Éva.

 

„Eddigi nyolc utamon már vagy 80 országban megfordultam és tekintélyes ismeretanyagra tettem szert. Úgy vélem, ezekből összeállíthatnék néhány szintetizáló művet – főleg a földrajzot tanító pedagógusok számára.” (Balázs Dénes)

 

Balázs Dénes utazásai során kimagasló eredményeket ért el a karsztvidékek, a sivatagok, az őserdők, a jég világa és a vulkánok tanulmányozásában. Szintetizáló művet azonban csak az őserdők és a sivatagok világáról írhatott. Ugyan elkészítette a továbbiak vázlatait is, de ezek a kötetek már nem jelenhettek meg. Célunk, hogy egy kiállítás formájában váltsuk valóra Balázs Dénes egykori álmát.

 

A kiállítás egy „háromdimenziós kézikönyv”, melynek hat tematikus egységében nem csak a földrajz szerelmesei érzik otthon magukat, hanem életkortól és földrajzjegytől függetlenül minden kíváncsi a világra nyitott érdeklődő. „Messzi földrészekre utazni csak értelmesen,

hasznosan, csakis úgy érdemes!” – Balázs Dénes

A kiállítást az NKA támogatásával valósította meg az Magyar Földrajzi Múzeum Balázs Dénes születésének 90. évfordulójára.

A vándorkiállítás Magyarországon és határon túl is bemutatásra kerül: 2014-ben és 2015-ben. 

A „Matrica” Múzeumban bemutatott különleges kiállítás 2014. március 30-ig látogatható!

Dobos Ágnes – Matrica” Múzeum


Információ: agnesdobos@matricamuzeum.hu,

T: 06 30 9966 045, www.matricamuzeum.hu; www.facebook.com/matricamuzeum

 

Rövid életrajz:

Dr. Balázs Dénes (1924-1997) a magyar geográfia egyedülálló, rendkívüli akaraterővel megáldott személyisége volt. Kőrösi Csoma Sándort tekintette példaképének. Pályafutását a mészkővidékek és barlangok kutatásával az Aggteleki-karsztvidéken kezdte. Az ő nevéhez fűződik az égerszögi Szabadság-barlang feltárása. Később, három évtizeden át öt kontinens mintegy 130 országában végzett természetföldrajzi tereptanulmányokat.

 

Magányos, hátizsákos utazásai eredményeként 27 könyvet, több száz tudományos közleményt, ismeretterjesztő cikket adott közre. Könyvei öt nyelven milliós példányszámban jelentek meg.

Nagy figyelmet fordított a természeti értékek megőrzésére, számos cikkében emelte fel szavát a földtani kincseink megóvásáért. Meghatározó tudományszervező szerepe volt a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatban és a Magyar Földrajzi Társaságban. Évekig tartó elkötelezett munkával valósította meg 1983-ban a Magyar Földrajzi Múzeumot, Érd város egyetlen közgyűjteményét. A múzeum állandó kiállításai a legjelentősebb magyar utazók, földrajzi felfedezők, illetve a történelmi Magyarország földrajzi és földtani feltáróinak életútját, munkásságát mutatják be. Balázs Dénes szakmai tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el. A hat nyelven beszélő földrajztudós szellemi örökségét tudományos körökben világszerte nagyra becsülik.

 

MEGHÍVÓ (Pdf. verzió)
Sajtóanyag (Pdf.verzió)
Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum