2013. szeptember 5.

SZÁZHALOMBATTA MÁRTON BÉLA FESTÉSZETÉBEN (1913 - 2007)

VÁLTOZÁS!

A kiállítás  a nagy érdelkődésre való tekintetttel 2014. január 12-ig látogatható!2013. szeptember 5-én 17 órakor kerül sor Márton Béla emlékkiállításának megnyitójára, mely a művész születése 100. évfordulójának tiszteletére valósult meg.  

A jubileumi kiállítás megnyitón a vendégeket köszönti Vicze Magdolna Ph.D. múzeumigazgató, köszöntőt mond, és a tárlatot megnyitja, Vezér Mihály Ph.D. Százhalombatta polgármestere, a kiállítást bemutatja, Takács Péter festménybecsüs, műgyűjtő.

Közreműködők: Násztor Eszter ének, Tápai Áron citerán, Násztor Péter tánc.

Felkészítő tanárok, Násztorné Réczey Éva és Damak Anikó.     


Három héttel 94. születésnapja után, 2007. március 22-én hunyt el Márton Béla százhalombattai festőművész. Szeretett volna száz évig élni és életművét egy jubileumi, nagy tárlaton bemutatni. A jubileumi évben a városban több intézmény emlékezik a művészre. A kiállítást Takács Péter, a művelődési ház nyugalmazott igazgatója, festménybecsüs készítette elő a „Matrica” Múzeum közreműködésével. A városlakók közül sokan őrzik otthonukban Márton Béla képeit, de a város több intézményeiben is megtalálhatók a művész munkái, melyeket most a kiállítás idejére kölcsönöznek a Múzeum részére. A tárlaton bemutatásra kerülő, helyi gyűjtők tulajdonában levő képanyag a hetvenes-nyolcvanas években, szabadban, plein air, olaj, tempera vagy pasztell technikával készültek és a százhalombattai városrészleteket, épületeket, vagy a Duna-partot ábrázolják. A „Matrica” Múzeum Márton Béla 90. születésnapjára rendezett már kiállítást a művész tiszteletére.


Márton Béla életrajz (1913 – 2007)

Márton Béla száz évvel ezelőtt az egyesült államokbeli Clairtonban született. A család 1921-ben települt vissza Roznyára. Itt szlovák nyelvű középiskolában tanult, rajztanára Tichy Kálmán (1888-1968) festőművész.

Cseh nyelvű művészeti szakközépiskolát Brnóban végzett. Gablonczon (Jablonec) német nyelvű főiskolán végzett festő szakon, de tanult 1936-ban a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán is. 1941-től 1972-ig a kárpátaljai Ungváron élt és alkotott.

1973-ban került Százhalombattára, és három évtizeden át volt a város festőművésze. Munkásságáért Pro Urbe Százhalombatta és Kultúrájáért Díjban részesült. 2003-ban megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét.

A város minden polgára ismerte munkásságát, látogatta tárlatait, a legnagyobb gyűjtemény festményeiből a város lakóinak tulajdonában áll. Ezekből válogatunk a jubileumi tárlatra, hogy a féltett kincseket minden érdeklődő megtekinthesse.

A”Matrica” Múzeumban az emlékkiállítás november 10-ig megtekinthető.

                                                                                                                              Dobos Ágnes 

 

Információ: T:06 30 9966 045, + 36 06 23 354 591/ 15 m

agnesdobos@matricamuzeum.hu


Takács Péter- Száz éve született Márton Béla


Meghívó (pdf. verzió)
Meghívó (pdf. verzió)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum