2014. január 20.

Tündérkirálynő és Színészkirály - Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán emlékkiállítás - "Színház az egész világ" első állomása

2014. január 20-án 17 órakor nyílik a százhalombattai „Matrica” Múzeumban a Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán emlékkiállítás. A Múzeum a „Színház az egész világ”c. sorozatának első állomása a színháztörténeti kiállítás, mely e két nagyszerű színésznek, párnak a művészi és magánéletébe enged bepillantást. A kiállítást megnyitja Gajdó Tamás PhD, színháztörténész az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa. Közreműködik: Király Adrián, színművész és Kirkósa Tamás, gordonka művész.

Ruttkai Éva (születési nevén Russ Éva) 1927. december 31-én született Budapesten. Kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és művész. Ruttkai Ottó és Ruttkai Iván testvére, Gábor Miklós színész felesége, majd Latinovits Zoltán élettársa.

„Parancsolj velem, Tündérkirálynő” – Ez volt az az egymondatos szerep, amely elindította pályáján Ruttkai Évát. Művésznevét Lakner bácsitól kapta, a színészmesterségre Makay Margit tanította. 1945-ben a Zeneakadémián lépett fel szavalatával, itt látta meg és szerződtette azonnal Jób Dániel, a Vígszínház akkori igazgatója. Ruttkai az intézményben Molnár Ferenc A hattyú című vígjátékának főszerepében debütált, a beteg Tolnay Klári helyett ugrott be hatalmas sikerrel, ettől kezdve felfelé ívelő pályája töretlen volt.

Latinovits Zoltán 1931. szeptember 9-én, Budapesten született, saját bevallása szerint nagyapja, Gundel Károly éttermében, „éppen Krúdy Gyula bácsi asztala fölött”. Édesapja Latinovits Oszkár földbirtokos, édesanyja Gundel Katalin, a legendás vendéglátós família sarja volt. Latinovits Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész. A nemzet legnépszerűbb színészeinek egyike, sokan úgy is nevezik: „a Színészkirály”.

 

1949-ben érettségizett a Budapesten, ahol a gimnázium önképzőköre bemutatta Sárközi György Dózsa György című drámáját. Ebben egy epizódszerepet alakított. Szövegét a nézőknek félig háttal, lámpalázasan, beszédhibával mondta el. Az előadás után a vendégként jelen levő Bajor Gizi csak őt kereste meg és a következő szavakkal inspirálta: "Maga menjen színésznek!" Ez eddig sem Latinovitsnak, sem másnak nem jutott eszébe. 1952-ig „bizonyos koráramlat” folytán asztalostanonc, majd hídépítő munkás lesz, 1956-ban építészmérnöki diplomát szerez. Az egyetemi évek alatt is folyamatosan szaval, ismerkedik a színészmesterség fortélyaival, s mint később bevallja: igencsak nehezen ment neki. 1956-ban mégis szerződtetik Debrecenbe segédszínésznek; ahol kiváló színészek mellett tanulhatta meg a színészmesterséget.

Ruttkai Éva 1948-ban a Nemzeti Színház társulatához szerződött, itt klasszikus darabok sorában mutathatta meg csillogó tehetségét, együtt játszott Bajor Gizivel, Somlay Artúrral, Rátkai Mártonnal, Ladomerszky Margittal. Ekkor szerettek egymásba, majd házasodtak össze a kor ünnepelt színészével, Gábor Miklóssal, 1953-ban született meg Júlia lányuk. Az ötvenes évek legvégén Gábor Miklós és Ruttkai Éva testesítette meg a magyar álompárt.  

A házasságuknak Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán legendás szerelme vetett véget, amely 1960-ban Pavel Kohout Ilyen nagy szerelem című drámájának miskolci bemutatóján szövődött.


         

 Mindketten nagyon sok színházi szerepben, filmben szerepeltek, számos elismerést, díjat tudhatnak magukénak. A kiállításban a sok-sok fotó megmutatja, milyen sok arca volt a mindennapi életben és a színpadon Ruttkai Évának és Latinovits Zoltánnak. A személyes tárgyak, kellékek, rajzok, díjak pedig felidéznek egy-egy színházi darabot, fontosabb állomást. Mint a kettőjük szerelmének pillanatát1960-ban, az első találkozást. 1963-ban a Romeo és Júlia a Vígszínházban meghatározó volt, az életben még titkolt szerelmük itt már kiteljesedik a színpadon. „Megelevenedik” Ruttkai Éva színpadi jelmeze, személyes apróságok: gyűrű, szemüveg, látcső… – bolyonghatunk velük boldogan a múltlabirintusban. Latinovits Zoltán olyan különleges rajzaival is találkozhatunk a kiállításban, melyeket még soha nem látott a közönség.

Egyikük sem sejtette, hogy életük, haláluk, legendájuk örökre össze fog tartozni.

A kiállításban látható anyag nagy része Ruttkai Éva hagyatéka, melyet a hagyatékot gondozó Szigethy Gábor és Gábor Júlia bocsájtott rendelkezésre. A kiállítás megvalósítását támogatták még: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Vígszínház és „Matrica” Múzeum.

A „Matrica” Múzeum ezzel a kiállítással kapcsolódik a „Magyar Kultúra Napjához és emlékezik a színészpárra, melyet április 27-ig látogathat a nagyközönség!

Dobos Ágnes – Matrica” Múzeum

Helyszín: „Matrica” Múzeum – Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

Információ: agnesdobos@matricamuzeum.hu, T: 06 30 9966 045


Meghívó (Pdf. verzió)
Sajtóanyag (Pdf. verzó)

Ízelítő a kiállításból!

ÁLOMSZÍNÉSZPÁR - EMLÉKEST (2014. április 8.)

Ruttkai Éva – Latinovts Zoltán emlékest a százhalombattai „Matrica” Múzeumban

2014. április 8-án 17 órakor várják az érdeklődőket a „Matrica” Múzeumba az emlékestre. A Múzeum,  „Színház az egész világ” sorozatának első állomása a színháztörténeti kiállítás, mely e két nagyszerű színésznek, párnak a művészi és magánéletébe enged bepillantást.

Az emlékkiállítás látható április 27-ig. A kiállításhoz kapcsolódóan kerül bemutatásra az emlékest, melyen keresztül a közönség jobban megismerheti e két művész életét és munkásságát.

 Külön-külön is legendás alakjai színháztörténetünknek – Ruttkai Éva, a Tündérkirálynő és Latinovits Zoltán, a Színészkirály ma már állócsillagok. Harmincnyolc éve halott Latinovits Zoltán, tíz év múltán követte őt Ruttkai Éva az égi társulatba. Gábor Júlia, Ruttkai Éva lánya és férje, Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész személyes történeteket mesélnek, tárgyak, fotók, kéziratok segítségével idézik meg a két nagy művész életét, s próbálják megfejteni titkaikat.Meghívó (Pdf. verzió)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum