Korábbi kiállítások

2016. június 1.
Bőröndözön kiállítás

Bőröndözön – Avagy mit mesélnek a táskáink?

 

Mindenkinek van táskája, több is. Kisebb vagy nagyobb, kézi vagy háti.

Gondolt már arra, hogy táskája nemcsak praktikus, hanem szinte minden emlékének tanúja is?

Ha egy táska mondhatna valamit, elmesélhetné, hogy hol, merre járt, mi történt vele, mit pakolt bele a gazdája. De egy tárgy beszélni nem tud, így útitársaik mesélnek helyettük a „Matrica” Múzeumban a 2016. június 1-jén, 15 órakor nyíló Bőröndözön című időszaki kiállításon. A poggyászok mindegyike százhalombattai, bejárták Magyarországot és a világ egy jó részét, tele vannak történetekkel, emlékekkel. Ezekből nyújtunk ízelítőt a kiállításban.

Emellett a látogató kipróbálhatja „tudását” a bőröndpakolásban, megtanulhat batyut kötni, cipelhet bőröndöt, hátizsákot, hátikosarat és egy világtérképen bejelölheti, hogy merre járt eddig. A gyerekekre is gondoltunk, hiszen a mese világa és a gyermekek irodalma is számos esetben megeleveníti a bőröndöt, táskát, tarisznyát. Így például megjelenik Lúdas Matyi a tarisznyájával, vagy a Kockásfülű nyúl, aki egy bőröndben lakik.

Hagyományainkhoz híven a Bőröndözön kiállításunkhoz kapcsolódóan is hirdetünk rajzversenyt a gyerekek körében. Ezúttal a téma az utazás, utazási élmények, amelyeket egy bőröndmatricán kell megeleveníteni. A beérkezett pályaművek ezúttal is a kiállítás szerves részévé válnak. A pályázatról bővebb információt a „Matrica” Múzeum honlapján és Facebook-oldalán kaphatnak.

2015. január 30.
Ebola, a járvány nyomábanEbola, a járvány nyomában

 

A világon elsőként és egyedülálló módon mutatja be az Ebola–vírus történetét

2015. január 30. és július 5. között

 a „Matrica” Múzeum új kiállítása.

Az Eboláról, erről az Afrikából induló új halálos járványról már mindenki hallott, hiszen a 2014-es év gyakorlatilag az Ebola éve volt, de a médián keresztül kapott információk felületesek.

A „Matrica” Múzeum Ebola, a járvány nyomában című kiállítása a vérzéses lázt okozó Ebola–vírus kialakulását, az általa okozott fertőzés lefolyását, terjedését, a fertőzöttek kezelését, ellenszerének kutatását, az ellene való védekezési lehetőségeket, a túlélési esélyeket mutatja be elborzasztó felvételekkel és adatokkal, berendezett vérvizsgáló laborral, egy afrikai és egy modern kórházi enteriőrrel, az Ebola áldozatainak temetési protokolljának ismertetésével.

.

A kiállítást Dr. Teremi Ferenc a Százhalom Egészségügyi Központ orvos igazgatója nyitja meg, 2015. január 30-án 15 órakor a „Matrica” Múzeum galériájában, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt!

 

A rendezők ezúton is szeretnék kifejezni köszönetüket a Százhalom Egészségügyi Központ és az ANTSZ segítségét a kiállítás létrejöttében.

 

2014. október 22.
A képírás története - a fotográfia fejlődésének pillanatai

A kiállítás 2015. március 1-jéig látogatható!


A képírás története - fényképezéstörténeti kiállítás

Kiállítás a fotográfia több mint 100 éves történetéből


A kiállítást Kincses Károly Mai Manó Ház főtanácsadója nyitja meg.

                                                                                                        Tovább>>

2014. október 13.
Földindulás 1914

2015. január 5-ig látogatható a kiállítás!
A százhalombattai „Matrica” Múzeum az első világháború centenáriumára Földindulás címmel egy kiállítás–sorozattal készül, melynek keretében évről-évre mutatják be az adott év jellemzően magyar vonatkozású eseményeit.

A kiállítás célja, hogy a látogató eddigi ismereteit árnyalja, rámutasson olyan eseményekre, amelyekről csak érintőlegesen vagy egyáltalán nem tanulhattak az általános és középiskolában.

A sorozat első részének megnyitására Földindulás 1914 címmel 2014. október 13-án 17 órakor került sor. A kiállítást Horváth Lajos a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szakreferense mutatta be és adta át a közönségnek.

A kiállítás megnyitóját a 29. honvéd gyalogezred hagyományőrzői is megtisztelték jelenlétükkel.

A kiállítás-sorozat első része bemutatja a háborúhoz vezető utat, Európa nagyhatalmi viszonyait, az Osztrák–Magyar Monarchia és a Magyar Királyság helyzetét, a szarajevói merényletet, annak előzményeit, következményeit, az ultimátumot, a hadüzenetet, az 1914. évi bevonulásokat és a hadi eseményeket.

Nagyméretű térképen jelenítik meg azon hadszíntereket, amelyen a Császári és Királyi Hadsereg és a Magyar Királyság katonái vettek részt.

Ezeken túl részletesen bemutatják az Osztrák–Magyar Monarchia és a Magyar Királyság hadseregét, sorozási rendszerét, egyenruháit, fegyvernemeit, kitüntetéseit, eredeti és másolt tárgyakkal, illetve esetenként a tárgy fotójával.

A kiállítás alapja a korszak médiája, azaz a látogató 1914-es újságokból is informálódhat a hazai és harctéri eseményekről.

A harcoló katonák mindennapjait egy hadi enteriőr idézi. Továbbá bemutatatásra kerül Horváth Lajos „játék-katona szakértő” makett gyűjtő, készítő ólomkatona gyűjteménye is.

A Földindulás 1914 kiállítás szakmai tanácsadója Irsay-Nagy Dénes katonai szakértő.

Irsay-Nagy Dénes a témához kapcsolódóan 2014. november 19-én, 17 órakor tudományos, ismereterjesztő előadást is tart a Múzeumban.

A kiállításon helyet kaptak a Múzeum, makettkészítési felhívására beérkezett pályaművek is. A pályázat eredményhirdetésére is a kiállítás megnyitóján került sor. A makettek elbírálására szintén Horváth Lajost, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szakreferensét kérték fel, aki jelentős katonai makett referenciával rendelkezik.

Az általa kiválasztott díjnyertes makett készítői háromnapos szarajevói kiránduláson vesznek részt. A győztes mellett meghírdetésre került a közönségdíj szavazása, így a látogatók is dönthetnek a számukra kegjobban tetsző mekettről. A nyertesek 2015. tavaszán utazhatnak Szarajevóba jutalmul.

A „Matrica” Múzeum kiállítása 2015. január 5-ig látogatható.

 

Helyszín: „Matrica” Múzeum – Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

www.matricamuzeum.hu, www.facebook.com/matricamuzeum

                                                                                                                        Tovább>>

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum