2014. október 22.

A képírás története - a fotográfia fejlődésének pillanatai

A kiállítás 2015. március 1-jéig látogatható!


A képírás története - fényképezéstörténeti kiállítás

Kiállítás a fotográfia több mint 175 éves történetéből

A képírás története – a fotográfia fejlődésének pillanatai –

2014. október 22-én (szerdán) 17 órakor nyílik a százhalombattai „Matrica” Múzeumban a fotográfia fejlődésének pillanatairól kiállítás. A megnyitón a megjelenteket köszönti: Vicze Magdolna Ph.D múzeumigazgató,  a képírás történetét bemutató kiállítást megnyitja és átadja: Kincses Károly a Mai Manó Ház főtanácsosa.

A fotó, a fénykép hétköznapunk része, ha egy pillanatot meg akarunk örökíteni már csak, előkapjuk telefonunkat és kattintunk. Néhány éve ehhez még külön fényképezőgépre volt szükségünk, kicsivel korábban külön vásárolható filmre is.  Néhány éve még laborban – laikus számára bonyolult kémiai eljárással – varázsoltak kézzel fogható felvételt, ma már ehhez elegendő egy nyomtató is. A pillanat megörökítésének vágya egyidős az emberiséggel. Ennek köszönhetjük az ábrázoló képzőművészetet és ennek hatására született meg a fénnyel való írás, a képírás, azaz a fényképezés technikája. Maradandó fénykép előállításával többen egymással párhuzamosan is kísérleteztek. 

A legelső fény által rögzített képet, szobájának ablakából, 8 órás expozíciós idővel, a francia Joseph Nicéphore Nièpce készítette 1826-ban. A széles körben elterjedt fényképészeti eljárás kidolgozója Jacques–Mandé Daguerre volt, akinek felfedezését 1839-ben mutatták be a Francia Akadémián. Találmányát életjáradék fejében a francia állam megvásárolta és a dagerrotípia vegyi eljárásának részleteit is ismertetve szabad felhasználásra a világnak ajándékozta. A fényképezés híre és gyakorlata rohamosan terjedt. Magyarországon elsőként 1939 januárjában a Hasznos Mulatságok című pesti újság mutatta be a találmányt.

A kiállításban a közönség láthat egy berendezett műtermet, lámpákkal, műtermi géppel, függönyökkel, posztamensekkel, továbbá bemutatnak egy sötétkamrát, az előhíváshoz szükséges eszközökkel, berendezésekkel. A fényképkészítési munkákhoz szükséges tárgyak is bemutatásra kerülnek, mint pl. a szárító, retuspad, hullámvágó.  Olyan érdekességeket is kiállítanak, mint ferrotípiát, üvegnegatívot és réges-régi felvételeket.

Szánthó Tibor fényképezőgép gyűjteményéből, Szeles János György fényképészmester százhalombattai műterméből és Maksay László és fia fényképészmesterek hagyatékából származnak. A „Matrica” Múzeum kiállítása az elmúlt 175 évnek állít emléket azzal, hogy bemutatja a fénykép készítésének hagyományos technikáit, és körülményeit.  


Helyszín: „Matrica” Múzeum – Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

www.facebook.com/matricamuzeum

Információ: Dobos Ágnes - T:06 30 9966 045

 

MEGHÍVÓ!


Meghívó (Pdf. verzió)
Sajtóanyag (Pdf. verzió)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum