2012. június 4.

„Az éjszaka csodái” – "THE WORLD AT NIGHT"– A világ éjszakai arca

A világ éjszakai arca a „Matrica” Múzeumban


2012. junius 4. -  szeptember 2.


A  25 éves születésnapját ünneplő „Matrica” Múzeumban 2012. június 4-én 17 órakor nyílik „Az éjszaka csodái” – "THE WORLD AT NIGHT"– A világ éjszakai arca – című asztrotájkép-kiállítás. A világ legjobb asztrotájképeit bemutató kiállítást Ladányi Tamás asztrofotós nyitja meg. A megnyitón a témára alapuló képes-zenés bemutató teszi különlegessé az éj csodálatos világát!

 

A világ éjszakai arcát bemutató, "The World At Night" nevű világméretű kezdeményezés keretében érkezik Százhalombattára a világjáró asztrotájkép-kiállítás.


Az UNESCO-világörökségek éjszakai arcát, valamint a magyarországi tájakat a csillagos égbolttal egyetemben a társaság magyar tagja, Ladányi Tamás jóvoltából láthatják.

Számos új képpel kiegészülve tekinthető meg a kiállítás szeptember 2-ig, melyet a nagyközönség itt láthat először Százhalombattán.

A legjobbnak tartott asztrotájkép-fotósokat összefogó szervezet, a TWAN jelenleg 32 tagot számlál. A kiállítás a Csillagászat Nemzetközi Éve (2009) alkalmából létrejött tárlat Párizsból indult és az óta több mint harminc országba jutott el. Az asztrotájképeket felvonultató kiállítás csillagászati és földrajzi szemléletű fotózási stílust egyesít, azaz nappalról ismerős tájakat, városokat, nevezetességeket mutat be csillagos égi háttérrel, égitestekkel együtt.

                                                                                                          Dobos ÁgnesInformáció: 06 30 9966 045, agnesdobos@matricamuzeum.hu

http://www.astrophoto.hu, http://www.twanight.org


MEGHÍVÓ (pdf. verzió)

LADÁNYI TAMÁS ASZTROFOTÓS


„A csillagászat és a földrajz egysége a fényképezőgép objektívjén keresztül.” 

A 40 éves kétgyermekes családapa Veszprémben él. Ladányi Tamás már fiatalon érdeklődött a természettudományok és a fotográfia iránt; míg csillagászati vonalon a Halley-üstökös 1985-ös visszatértére datálja első élményét.
 

Családi háza kertjében építette fel a Castor Csillagvizsgálót, asztrofotózással foglalkozott, amely égitestek fotózását és az ezekkel kapcsolatos méréseket jelenti.

Legnagyobb eredményei két új kettőscsillag felfedezése, amelyet az United States Naval Observatory családneve után LAD1 és LAD2 néven katalogizált.

Utazásai során a földrajzi megismerés motiválta, így járta a világot Izlandtól Patagóniáig – miközben diafilmre fotóriportokat készített.

Fő érdeklődési területei, a csillagászat és a földrajz találkoztak a fotográfia asztrotájkép (csillagászati tájkép) műfajában, ahol tájakat örökített meg a csillagos ég látványosságaival egyetemben. Ennek a stílusnak a művelése a legsikeresebb projektnek bizonyult: meghívást kapott a „The World At Night” (TWAN) 32 főt számláló nemzetközi fotós szervezetbe, amely jelenleg a téma legjobbjainak tartott fényképészeinek munkáját hivatott összefogni.

Fotóival részt vett a TWAN harminc országban megrendezett kiállítás-sorozatán a párizsi UNESCO székházon át az USA tagállamain keresztül. Tárlatuk hazánkban a Magyar Nemzeti Múzeumban debütált, amely azóta folytatja országjáró körútját. Párhuzamosan, a saját kiállítás sorozatában főként a magyar helyszíneket igyekszik az égitestek látványával összekomponálni. Kedvenc fotózási területe a Balaton-felvidék.

Képei rendszeresen szerepelnek csillagászati témában a NASA, míg földrajzi vonalon a National Geographic oldalain. Emellett számos médiumban jelentet meg asztrotájképeket magyarázó és értelmező ismeretterjesztő írásokat.


Ladányi Tamás asztrofotós hivatalos oldala - http://www.astrophoto.hu

_____________________________________________________________________________


A százhalombattai Régészeti Park éjszakai arca

Kérem tekintse meg a cikket!

http://www.ng.hu/Fold/2012/06/a_regeszeti_park_ejszakai_arca

Fotó Ladányi Tamás
Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum