2009. január 22.

„CIVILBEN" KIÁLLÍTÁS

„Civilben" a „Matrica" Múzeumban
Buzay Józsefel és Vajda Lászlóval

Január 22-én 17 órakor a Magyar Kultúra Napján nyílik Buzay József és Vajda László „Civilben" című kiállítása. A százhalombattai alkotók munkáiból készült kiállítást Banner Zoltán művészettörténész nyitja meg. Köszöntőt mond Takács Péter a Barátság Művelődési Központ igazgatója. Közreműködik a százhalombattai Kőrösi Csoma Általános és Művészeti Iskola vonós-kamarazenekara.

Buzay József építészmérnök és Vajda László építőmérnök Százhalombattán él és dolgozik. Munkájuk mellett arra is jut idejük, hogy szabadidejükben alkossanak, és azt csinálják, amitől teljes az életük. A művészet mindkettőjükhöz közel áll, sőt életük része ezért nem csak a maguk örömére alkotnak, hanem megmutatják a nagyközönségnek is. Az, hogy kiállításon találkozzunk, a munkáikkal ritkán fordul elő.

Százhalombattán Buzay József neve mindenkinek ismerős, munkájával rengeteget tett a városért. Az elmúlt harmincöt év alatt több mint ötszáz épületet tervezett. 1950-ben született Budapesten, de ízig-vérig százhalombattai. Egyetemista korában több nyarat is töltött Erdélyben, hátizsákos turistaként járta végig a történelmi és építészeti emlékeket. Már akkor sokat rajzolt és fényképezett műemlékeket. Ez a mai napig is kedves időtöltése. Azóta is jár-kel a világban és szenvedélyesen rajzolja az általa érdekesnek tartott épületeket. Nem hobbirajzolók passziójával teszi ezt, hanem részletekig menő pontossággal készíti az épület vagy épületegyüttes rajzát.

Legtöbb rajza intim följegyzés, amolyan útinapló; ahol a fényképezőgép épp tiltott vagy kevés, ott a belső érzékenysége vezette szakmai alázat a legmegfelelőbb eszköz az élmény rögzítésére. Most ismét bemutatja ezeket a félve őrzött rajzokat. Szenvedélye az utazás és a rajzolás a mai napig is megmaradt.

Vajda László egy jó hangulatú mezőségi kisvárosban, Désen született bő hat évtizede. Építőmérnöknek tanult Kolozsváron, majd Szatmárnémetiben egy egyedi tervezésű különleges épület megépítésére kapott megbízást. Ez a toronyszerű építmény volt a húsz év előtti Románia legmagasabb épülete. E Góliát hatalmas árnyékában, szabad óráiban, tovább alkotott. Mintegy ellensúlyként miniatűr karakterrajzokat formált agyagba, fába: a dölyf, a kivagyiság, a hívság vonásait, a rátarti, felfuvalkodott kisember szánni valóan derűs, már-már nevetséges képét alkotta meg. S ezen munkálkodik áttelepülése óta mindmáig. Vajda alkotásai, ezek az apró figurák tulajdonképpen a humorba oltott jellemábrázolás találó darabjai. Felépítette a gólemet és kifigurázta a mindenkori gólemek megrendelőit.

Játékos alkotások-e ezek a figurák? Sokkal többek annál: az igazságkeresés mély és mesteri furatai az ellentétek örök játéka révén. Csúfolódó irónia volna? Ugyan, hiszen ilyen nagy szeretettel, meg- és együttérzéssel csak kevés művész fordul az emberek felé, hogy nem egyszer szomorú, ám mégis mosolyt fakasztó lényükkel szembesítse őket. (Paizs Tibor publicista gondolatai Vajda Lászlóról).

Buzay József és Vajda László először 1997-ben mutatkozott be olyan oldaláról itt Százhalombattán, amelyet még a közönség nem ismert. Azóta már több közös kiállításuk volt, mely azt is bizonyítja, hogy baráti kapcsolat is összefűzi a két alkotót.

A „Matrica" Múzeum kiállításában Buzay József útirajzain, Vajda László pedig kisplasztikáin és szobrain keresztül egy időutazásra hívja meg az érdeklődőket!A kiállítás március 2-ig megtekinthető.
Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők!

Dobos Ágnes

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum