2010. január 22.

DOHÁRSZKY BÉLA KIÁLLÍTÁS

A Magyar Kultúra napján nyílik Dohárszky Béla - „Arany Arány"
című időszaki kiállítása a százhalombattai „Matrica" Múzeumban

Január 22-én 16 órakor a Magyar Kultúra Napján nyílik Dohárszky Béla fiatal helyi szobrász első önálló kiállítása a „Matrica" Múzeumban. A kiállítást megnyitja: László Bandy, képzőművész. Közreműködik: Gergely Eszter (fuvolán) és Király Adrián színművész.

A „Matrica" Múzeum évről évre törekszik arra, hogy a Magyar Kultúra Napján helyi művész kiállításának adjon otthont. Dohárszky Béla Százhalombattán él, fiatal kora ellenére már számos kiállításon mutatkozott be művésztársaival együtt. László Bandy tanítványaként kezdte művészeti pályafutását. Kürtösi Brigitta írja Dohárszky Béla szobrászművész munkáiról: munkáit minimalista visszafogottság jellemzi. Egyszerre konceptualista és absztrakt, szigorú és érzékeny. Ez a kettősség megmutatkozik anyaghasználatán is. A hideg, szürke beton domborművek néha arany köntöst viselnek, néha vékony grafit réteget hordoznak, vagy éppen, mint a frissen leesett hó, tiszták és könnyedek. Művészetének középpontjában a dombormű áll, és nem csak mint megszokott szobrászati műfaj. A vásznonra felvitt festéket is végletekig leredukált domborműként kezeli. A síktól nem sokkal való eltérés, a határterület érzékeltetése, a Duchamp-ig visszavezethető „inframince" fogalmát is felidézi; az anyagi és az anyagtalan rendkívül vékony határát mutatja. Képalkotó elemei szintén jelzésszerűek. Vonalak, pontok, belőlük alkotott rendszerek fejezik ki a világot mozgató jelenségeket, minden irányban kiterjedő, folytatható teret, időt. Statikusságukban mégis ott a folytonos mozgás, változás, átjárás tudata. Világmodelleket mutat a nézőnek, az élet folyamát. A köldök motívuma is egyszerre naturális és szimbolikus. A mikrokozmosz idézete kivetítve a világra. Szakrális, metafizikus tér, a világ közepe. Mint középpont, az elmélyülést, a tiszta lényeglátást jelenti; utalva Szent Atanáz szerzeteseire, akik hészükhasztáknak, „köldökszemlélőknek" nevezték magukat.


Dohárszky Béla sokoldalúságát a zenéhez való vonzódása is bizonyítja. Évek óta a Szárma Tamburazenekar tagja, mellyel szintén számos sikereket ért el határon innen és túl. A „Matrica" Múzeumban március 7-ig megtekinthető a kiállítás hétfő kivételével naponta 10-17 óráig. Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők!


DOHÁRSZKY BÉLA Budapest, 1981.10.22.
H-2440 Százhalombatta, Bláthy Ottó utca 4.
Telefon: +36-705-924-191 - Email: doharszky81@gmail.com

Tanulmányok:

1995- Szike Nyitott Műhely, László Bandy tanítványa
1996-2001 Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola, szobrász szak, mestere Meszlényi János
2002-2008 Magyar Képzőművészeti Egyetem, szobrász szak, mestere Karmó Zoltán, Jovánovics György
1998- SZAK STÚDIÓ tagja
2009- Magyar Szobrász Társaság tagja

Kiállítások:

1998-tól évente SZAK STÚDIÓ kiállításai
2006. „ Nyílvánvaló titkok", BMK Galéria, Százhalombatta
2007. Amadeus pályázat, MKE, Budapest
2009. DEDUKCIÓ, I. Szobrász Biennálé, Szentendre
2009. I. Országos Akvarell Triennálé, Eger

Díjak:

2007. Amadeus Művészeti Alapítvány díja


Meghívó (pdf verzió)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum