2011. október 28.

„FÉLLEGÁL”


Linómetszetek és városfrissítő matricák Kovács G. Tamás műhelyéből

2011. október 28-án 17 órakor nyílt a „Matrica” Múzeumban Kovács G Tamás FÉLLEGÁL című kiállítása.  A kiállítást megnyitotta László Bandy százhalombattai képzőművész.

Kovács G. Tamás  sokszorosító grafikus, a kortárs magyar képzőművészet egyik „fenegyereke”. Műveiben pezsgően ötvöződik a hagyományos és a modern, a misztikus és a realista, a falusi idill és a nagyvárosi utcaművészet.

Egyik legkedveltebb technikája a ma már ritkán alkalmazott linómetszés. Főleg nagyméretű metszeteket készít többszínnyomással, általában figurális témákkal. Kezdetben a linóleum megmunkálásának különleges lehetőségei érdekelték, később pedig vegyes eljárások kezdték foglalkoztatni. A hagyományos eljárást és a modern világszemléletet ütköztető képein a játékosság és a kaján humor mögé rejti a mélyebb, sokszor kritikai jellegű tartalmat.

Számos társas és önálló kiállításon is bemutatkozott már a közönségnek. 2009-ben megnyerte az @rc óriásplakát pályázatot, illetve a National Poster Contestet, munkáit beválasztották a Linocut Today németországi rendezvény kiállítandó munkái közé. Pécsett megvalósult különleges munkája, a Gondtalan Pad, amely a problémáktól való instant szabadulás lehetőségét kínálja, Homály című matricája pedig sikerrel szerepelt a Fiatal Kortárs Állásfoglalások rendezvényén.

Útkereséseiről és százhalombattai kiállításáról így fogalmaz: „Az utóbbi időben próbáltam kitörési pontokat találni többfelé: egyrészt azon voltam, hogy a képeim egy szélesebb réteghez jussanak el, másrészt pedig új technikákat használtam a játékosság megtartására. Úgy gondoltam, hogy munkáimmal megpróbálom feljavítani a közvetlen környezetemet, és lefedek pár ottfelejtett, foszladozó utcai dobozt vagy más használaton kívüli tereptárgyat. Így kezdtem alkalmazni a street art eszközeit, és – fonák módon – az eredeti grafikákkal együtt szerepeltetem a kiállítótérben. Ezzel párhuzamosan a magyar punk hőskorának szövegeiből merítve elindítottam egy városfrissítő projektet; ennek eredményeiből is látható egy válogatás.”

Meghívó (pdf verzió)


Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a szervezők!

A kiállítást 2011. december 4-ig tekintheti meg a nagyközönség.


Információ:
Dobos Ágnes T: 06 30 9966 045, agnesdobos@matricamuzeum.hu

http://www.kovacsgrafika.hu/

 

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum