2011. december 9.

„IMA ÉS TÁNC”

2011. december 9-én (pénteken) 17 órakor nyílt a százhalombattai „Matrica” Múzeumban Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja „IMA ÉS TÁNC” című kiállítása.  A kiállításban válogatást láthatnak a „Árpád-házi szentek” és a „Magyar táncok” sorozatból. A kiállítást bemutatta Józsa Judit kerámiaszobrász, a kiállítást megnyitotta Dr. Pávai István népzenekutató. Közreműködtek: a Forr-Más Hagyományőrző Együttes tagjai. Művészeti vezető: Kovács Henrik, Nagy Anikó.

Józsa Judit terrakotta kisplasztikáiból nyílt kiállításán különleges válogatást láthat a közönség. Kisplasztikái történelmi hitelességgel mutatják be a földfestékes, pasztellszínű magyar népi életképeket, kihalófélben lévő népi mesterségeket, az archaikusan patinázott magyar honfoglalás alakjait a vezérektől a korabeli mesterségeken át a táltosokig, valamint az Árpád-házi szentek alakjait.

Árpád-házi női szentjeink - Szent Erzsébet, Szent Kinga, Szent Margit - alakjai is megelevenednek a kiállításban. Nagyasszonynak nevezi Józsa Judit a magyar történelem alakításában azokat a jelentős szerepet játszó asszonyokat, akiknek a legtöbbet köszönhet a nemzet.

 „A Magyar táncok” sorozatáról írja Dr. Pávai István: „Izsó Miklós másfél évszázaddal ezelőtt készült Táncoló parasztok című sorozata óta nem született ilyen jól átgondolt, a magyar tánc lényegét megragadó szoborsorozat. A művek a tánc egyetlen pillanatát rögzítik, mégis a folyamatosság látszatát keltik, valamiféle lényeg kiemelését sugározzák. Az időben pergő tánc időtlenségét sejtetik.  Aki ismeri, műveli a gyakorlatban ezeket a táncokat, jól érzi ezt az időtlenséget, ami a valódi táncélmény szerves része.”

Alkotásaiban jelen vannak az ősi rituális tánctól kezdve, a középkori körtáncok örökségén keresztül, a reneszánsz szerelmi páros táncok többféle típusa, a férfitáncok közül a szintén ősi eredetű fegyvertáncok, majd azok későbbi, eszköz nélküli virtuóz mutatványos változatai. Területileg pedig mindezek átfogják a magyar nyelvterület egészét a Dunántúltól Moldváig.  A tánc elengedhetetlen velejárója a talp alá muzsikáló zenész. Így megelevenedik a kiállításban Cinka Panna, az egyik legkorábban említett cigányprímás, és a nemrég elhunyt híres gyimesi zenészházaspár: Zerkula János és felesége, Fikó Regina alakja is.

A megnyitón közreműködő Forr-Más Hagyományőrző Együttes olyan magyar táncokat mutatott be, melyek jól illenek a kiállítás témájához. Az együttes az idén ünnepli 15 éves jubileumát, különlegességük, hogy olyan felnőttekből alakultak, akik előtte soha nem táncoltak. Országos szinten egyedülálló mozgalmat indítottak el megjelenésükkel, kiknek példájára-sorra alakultak a felnőtt hagyományőrző együttesek. Fontosnak érezték és érzik a népi tánc, a nemzeti kincseink ápolását, átadását, példát és utat mutatva fiataloknak.

Józsa Judit alkotásaival Százhalombattán a „Matrica” Múzeumban másodszor találkozhat a közönség.

A kiállításhoz kapcsolódóan november 17-én 14 órától „Matrica” Műhely várja a gyerekeket, melynek témája: Agyagból csodát! A gyerekek a kiállításban ismerkednek a magyar táncokat és magyar szenteket formáló, bemutató szobrokkal, majd mintáit, motívumait felhasználva agyagfigurát, karácsonyfadíszt formáznak.

A kiállítást 2011. január 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.
A szervezők sok szeretettel várnak kicsiket és nagyokat a rendezvényekre!


Dobos Ágnes

Információ: 06 30 9966 045, 06 23 354-591/15m
E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu

 

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum