2010. szeptember 17.

ISKOLATÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS


„DE NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA"

ISKOLATÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS
2010. szeptember 17-től november 14-ig

"Örököse vagy őseid kincsének és rajtad a sor megőrizni őket."
(Babits Mihály)


Szeptember 17-én 13 órakor kerül megnyitásra a százhalombattai „Matrica"Múzeumban az iskolatörténeti kiállítás. A megnyitón a vendégeket PhD Vicze Magdolna múzeumigazgató köszönti, a kiállítást Horváthné Dr. Hideg Anikó iskolaigazgató nyitja meg. Közreműködnek: a Margaréta kórus Törökné Molnár Gabriella vezényletével, Dopita Adél és Tarjányi Réka tanulók.
Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli az idén a százhalombattai Arany János Általános Iskola. Ennek kapcsán született meg egy olyan iskolatörténeti kiállítás gondolata, amely túltekint az iskola falain, a felölelt korszak tekintetében kapcsolódik a várossá válás 40. évfordulójához, s teret enged néhány még régebbi, patinás emléknek is. Ez a rendezvény az első az idei tanévre tervezett jubileumi programok sorában.

A kiállításnak együttműködő partnerként a „Matrica" Múzeum ad otthont. Méltó helyszín ez egy olyan anyagnak, amely több tucat ember személyes értékeiből tevődött össze, vagy épp iskolapincék mélyéről akadt a keresgélők kezébe. Szülők, pedagógusok, jó szándékú ismerősök egyaránt kerestek-kutattak megbecsült emlékeik között, hogy múltjuk kis darabkáiból összeállhasson a tárlatanyag. Köszönet illeti őket együttműködésükért.
A gyűjtemény elkalauzolja a látogatót a régmúlt iskolák világába, nem törekedve a teljességre. Öt helyszínen keresztül varázsolja elénk a korabeli iskolások életterét. Megjelenik a hatvanas-hetvenes évek jellegzetes tanterme, a kisdobosok és úttörők szabályozott, mégis vidám világa. A retro-korszak kultikus tárgyain keresztül megízlelhetjük a közösségi élet egyik fontos helyszínének, a klubszobának az atmoszféráját. A helyi sportélet múltjába is betekintést engednek a régi sportszerek, felszerelések. Korabeli faliújságok, plakátok hirdetik a korszak legjellegzetesebb jelmondatait, jelszavait, büszkélkednek a kiválók okleveleivel s a testvér-úttörőcsapatok zászlaival. A tanulósarok az otthoni készülés körülményeit mutatja be. A kiállítási teret bejárva átérezhetjük ennek a nem is oly régi kornak a karakteres világát, s ennyi szép emlék, dédelgetett relikvia között kis időutazást tehetünk a múltba, amikor még nem volt számológép és laptop, nem lapult mindenki zsebében a mobiltelefon. De volt őrs, meg raj és úttörőcsapat, kisdobos igazolvány és Pajtás újság, volt takarékbélyeg és favonalzó.

Akár elfelejtett, akár féltve őrzött kincsek ezek, mindenképp olyan darabjai az elmúlt időszaknak, amelyre az azt megélők mosolyogva emlékeznek, a fiatalabbak pedig mosolyogva rácsodálkoznak. Mert egyszer mindenkinek nehéz az iskolatáska...
A kiállítást november 14-ig megtekinthetik az érdeklődők hétfő kivételével naponta 10-17 óráig, melyre mindenkit sok szeretettel meghívnak!

Meghívó (pdf verzió)Dobos Ágnes
30+996-60-45

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum