2010. május 14.

KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS

Május 14-én képzőművészeti kiállítás nyílik 
a százhalombattai „Matrica" Múzeumban

A Dávid Művészeti Szabadiskola és a Klagenfurti Művészeti és Filozófiai Szabadegyetem első közös kiállítással mutatkozik be a „Matrica" Múzeumban. Május 14-én 17 órakor kerül sor a kiállítás megnyitójára, melyet Németh Ágnes képzőművész, az iskola művészeti vezetője nyit meg és ajánlja a közönségnek.

A két iskola között hosszú távú együttműködési szerződés született melynek célja a tapasztalatcsere, a közös kiállítások, esetleg nemzetközi művésztelep létrehozása. Szeptemberben a Dávid Művészeti Szabadiskola mutatkozik be Klagenfurtban egy jelentős belvárosi galériában 30 db műalkotással. A klagenfurti iskola egy európai szabadegyetemi hálózat tagja, mely egy uniós célkitűzést valósít meg, egy olyan projektet, amely az Egyesült Államokban is ismert és támogatott. Az élet minősége a legfontosabb a jövő embere számára így, a projekt neve: „Tanulni az élet végéig " címet viseli. Ez az a közös fix pont, mely a Dávid Művészeti Szabadiskola hitvallása is. Kortól, nemtől, foglalkozástól, identitástól függetlenül magas szintű képzés, minden önmagát építeni szándékozó ember számára. Ez a hosszú távú tapasztalatcsere építő jellegű lesz mindenki számára. Éppen a mai korban van a legnagyobb szükség olyan tevékenységre, amely gondolkodni tanít, amely „el-emel" a csak anyagi világból, ahol saját értékítélet születik. Ne feledkezzünk el a méltóságukkal példát mutató nagyapákról, ősökről, a színdarabokról, épületekről, szobrokról, versekről, zenékről, amik ránk hagyományozódtak.

A művészet nemcsak tradíciókat hordoz, hanem új nagy felfedezéseket is tesz, új világlátásokra tanít. Az ember teremtőképessége, mint értelmet kereső lehetőség mindenki számára ott van, csak tenni kell érte. A szellemi lét és a napi élet egyensúlyának megteremtése a legnemesebb feladat. A két szabadiskola közös célja, hogy ehhez lehetőséget adjon mindenki számára és ne írja le senki önmagát 30, 40, sem 60 évesen.

A tanulás perspektívát nyit, ezáltal megtanulunk méltósággal, értelmes célokkal élni. Ez az elvi közös pont, a két iskola között - a többi csak részlet, módszertani tapasztalat és gondolatcsere. Ilyen elvek mentén jött létre ez a közös kiállítás, melyben 12-70 éves korig találhatunk alkotókat, művészeti pályára készülőket és jó értelemben vett amatőröket. Egy a közös: a minőségre való törekvés! Reméljük, hogy a látogatóknak is új távlatokat nyit ez a kiállítás az esztétikai élményen túl, s talán meglepetéssekkel is szolgál.

A „Matrica" Múzeumban már harmadik alkalommal láthatja a közönség a Dávid Művészeti Szabadiskola képzőművészeti alkotásait. Így kiállításaik kapcsán testközelből követheti a közönség az iskola tevékenységét is. 
A tárlatot június 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők hétfő kivételével naponta 10 - 17 óráig.

Dobos Ágnes

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum