2011. november 28.

„KOR – TÁRSAK”

„KOR – TÁRSAK a százhalombattai „Matrica” Múzeumban


2011. november 28-án (hétfőn) 17 órakor nyílt Buzay József és Vajda László „KOR – TÁRSAK” című kiállítása a „Matrica” Múzeumban. A százhalombattai alkotók munkáiból készült kiállítást Takács Péter festménybecsüs, műgyűjtő nyitotta meg. Közreműködött a Harmonia Garden Trió, amelynek zenei stílusa, világa „nem véletlen találkozás” az alkotókkal.

Buzay József építészmérnök Százhalombattán és Vajda László építőmérnök Érden él és dolgozik. Mindkettőjük számára fontos, hogy szabadidejükben alkossanak, és azt csinálják, amitől teljes az életük. A művészet közel áll hozzájuk, sőt életük része, ezért nemcsak a maguk örömére alkotnak, hanem megmutatják a nagyközönségnek is. Az, hogy kiállításon találkozzunk a munkáikkal, ritkán fordul elő.


Buzay József
1950-ben Budapesten született, neve Százhalombattán mindenkinek ismerős. Munkájával rengeteget tett a városért, az elmúlt évtizedek alatt több mint ötszáz épület tervezett. Egyetemista korában több nyarat is töltött Erdélyben, hátizsákos turistaként járta végig a történelmi és építészeti emlékeket. Már akkor sokat rajzolt és fényképezett műemlékeket. Ez a mai napig is kedves időtöltése. Azóta is jár-kel a világban, és szenvedélyesen rajzolja az általa érdekesnek tartott épületeket.

Nem hobbirajzolók passziójával teszi ezt, hanem részletekig menő pontossággal készíti az épület vagy épületegyüttes rajzát. Legtöbb rajza intim följegyzés, amolyan útinapló; ahol a fényképezőgép épp tiltott vagy kevés, ott a belső érzékenysége vezette szakmai alázat a legmegfelelőbb eszköz az élmény rögzítésére. Szenvedélye az utazás és a rajzolás a mai napig is megmaradt.Vajda László
Désen született bő hat évtizede. Kolozsváron tanult, majd Szatmárnémetiben egy egyedi tervezésű különleges épület megépítésére kapott megbízást. Ez a toronyszerű építmény volt a húsz év előtti Románia legmagasabb épülete. E Góliát hatalmas árnyékában szabad óráiban tovább alkotott. Mintegy ellensúlyként miniatűr karakterrajzokat formált agyagba, fába. S ezen munkálkodik áttelepülése óta mindmáig.

Alkotásai, kisplasztikái, ezek az apró figurák tulajdonképpen a humorba oltott jellemábrázolás találó darabjai. Sárból vétettünk – tudjuk a Teremtés Könyvéből. Vajda László anyaga is a sár – az agyag –, s ennek sajátossága, hogy formálható, akár a jellem. Személyiségünk legmélyét kutatja, hogy megtudja – nem azt, hogy mivé lett (hiszen nyilvánvaló), hanem valójában milyen is az egyes ember. Játékos alkotások-e ezek a figurák? Sokkal többek annál: az igazságkeresés mély és mesteri darabjai az ellentétek örök játékai révén.Buzay József és Vajda László először 1997-ben mutatkozott be olyan oldaláról itt Százhalombattán, amelyet még a közönség nem ismert. Azóta már több közös kiállításuk volt, mely azt is bizonyítja, hogy baráti kapcsolat is összefűzi a két alkotót. 2009-ben már volt közös kiállításuk a „Matrica” Múzeumban. Vajda László Kolozsváron volt egyetemista ahova most, októberben visszaért egy kiállítás erejéig. Incze János Déssel mutatkozott be nagy sikerrel a Minerva ház kiállítótermében.

A „Matrica” Múzeum kiállításában a művészek újabb munkáit láthatja a közönség.
Buzay József Erdélybe visszamenve útjain újabb épületek örökített meg: Erdély pereméről, várakról, templomokról… Rajzain, útirajzain keresztül a látogatót a művész magával repíti és átélheti Erdély szépségét. Vajda László pedig kisplasztikáin és szobrain keresztül egy utazásra hívja meg az érdeklődőket, ahol erdélyi indíttatású szobrait is megmutatja!

Mindezt az élményt erősíti a megnyitón a közreműködő Harmonia Garden Trió is. Tagjainak különlegessége a francia cigány swing ötvözése a tradicionális magyar zenei ízvilággal, hangzással, melynek eredménye ez az egyedi stílus, ahogy ők nevezik: Hungarian Django Swing.
A kiállításra készült válogatás jól illik a művészek munkájához, világához.

Meghívó (pdf verzió)A kiállítás 2012. január 22-ig megtekinthető hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.
Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők!

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum