2010. február 5.

MAT VIII. ÉS BARÁTAI KIÁLLÍTÁS

MŰVÉSZEK ALKOTÓ TÁRSASÁGA XVII. ÉS BARÁTAI 
című időszaki kiállítás a százhalombattai „Matrica" Múzeumban

2010. február 5-én 17 órakor nyílik a Művészek Alkotó Társasága XVII. és barátai című időszaki kiállítás a „Matrica" Múzeumban. A kiállítást Németh Ágnes képzőművész, a Dávid Művészeti Szabadiskola művészeti vezetője nyitja meg. Közreműködik: Martonosi György jazz dobon és Kaltenecker Zsolt zongorán.

33 művész alkotását láthatja a közönség a különleges kiállításon. 2008-ban Mecseki Hargita szobrászművésznek, a MAT alapító tagjának sikeres kiállítása volt a Múzeumban és a százhalombattai Szent István templomban „Oltárok és stációk" címmel. Akkor fogalmazódott meg a Társaság művészeit bemutató kiállítás ötlete.

A Művészek Alkotó Társasága (MAT XVII.) Közhasznú Egyesület 2003-ban alakult, elnöke Domonkos László képzőművész, látványtervező. „Az Egyesület célja a művészet maga, az alkotó személyiség támogatása a szabad alkotó szellem működése érdekében, hogy a legmagasabb szintű műalkotások jöhessenek létre." Ebben a célkitűzésben az az igény fogalmazódott meg, hogy a művészet eszközként betöltse szerepét egy emberibb, esztétikusabb élet, élettér kialakításában, az értékes hagyományok megtartásával. A tagság nagy része budapesti XVII. kerületi lakos, kisebb része innen elszármazott vagy ide kötődő. A tagok lokálpatrióták, akik mindig és mindenütt fontosnak tartják Rákosmente kulturális, ezen belül képzőművészeti képviseletét is.

 

A MAT XVII. fő működési területe a képzőművészet - mint festészet, építészet, szobrászat -, ezen belül és nem külön kezelve az iparművészet. Számos kiállításuk volt Budapesten és vidéken egyaránt. Évente 2-3 nagy kiállítást és kb. 10 kisebb, csoportos és egyéni tárlatot szervez és rendez az Egyesület. A társaságot elsősorban a barátság, a művészet fontossága, annak előtérbe helyezése, a közös gondolat tartja össze. Ahány alkotó, annyi stílus jelenik meg a MAT XVII. kiállításain. Magasabb szinten viszont megmutatkozik az egységgé kovácsoló erő, a közös szellemi, lelki indíttatás. Szabad alkotói szellemmel a „fény kiszabadítása" a cél, a „sötétség fogságából". Az alkotókban közös a világra való nyitottság és a szűkebb, tágabb lokálpatriotizmus. Ezt a kultúrákban való keresést és az ebből fakadó tájékozottságot az immár 30 főnyi társaság és a több mint 100 kültag (vendégművész, baráti kör, támogató) fel kívánja használni arra is, hogy Rákosmente és a környék művészeti életét szervezettebbé, hatékonyabbá tegye.Ebből láthat a közönség ízelítőt a „Matrica" Múzeumban. A kiállítás március 7-ig tekinthető meg hétfő kivétel naponta 10-17 óráig. A szervezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Meghívó (pdf verzió)

Dobos Ágnes

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum