2008. szeptember 18.

MECSEKI HARGITA SZOBRÁSZMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

2008 november 2-ig látható a „Matrica” Múzeum új időszaki kiállítása „Oltárok és Stációk”címmel, amelyen Mecseki Hargita szobrászművész alkotásait tekintheti meg a közönség.

A szobrász-és festőművész a kiállítás mottójául (Máté 26/2) bibliai idézetet választotta „...és az Emberfia elárultatik, hogy megfeszíttessék.” Ez az idézet a fő gondolati indíttatása a tárlatnak, melyen keresztül nagyrészt vallásos témájú munkáit láthatja a közönség.Ízelítő a kiállítás anyagából


Mecseki Hargita művészeti tanulmányait 1962-ben a Képző és Iparművészeti Gimnáziumban festő és 1970-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végezte, majd művésztanári diplomát szerzett. Mesterei Szabó Iván és Barcsay Jenő. Tagja több művészeti egyesületnek és társaságnak. 1974-ben elnyerte a Fiatal Képzőművészek Stúdiója ösztöndíjat. Az évek során művészeti közéletben való intenzív közreműködésért (jótékonysági tárlatok és koncertek rendszeres résztvevője.) számos elismerést kapott. Szűkebb környezetében, Rákoscsabán 2003-ban elismerő díjjal tüntették ki. Tagja és elnöke a Művészalkotó Társaságának, valamint a Magyar Festők és Szobrászok Társaságának. Számos egyéni és csoportos hazai és nemzetközi kiállítása volt. Közterületen, köztulajdonban lévő jelentősebb munkái Budapesttől – Pécelig számos helyen állnak. 1995-től a Magyar Televízió több ízben portréfilmet sugárzott róla. 


A „Matrica” Múzeum a gyönyörűen felújított, műemlék jellegű épületében ad otthont a művész „Oltárok és Stációk” című kiállításának. Mecseki Hargita szobrász-és festőművész a kiállítás mottójául (Máté 26/2) bibliai idézetet választotta „...és az Emberfia elárultatik, hogy megfeszíttessék.” Ez az idézet a fő gondolati indíttatása a tárlatnak., melyen keresztül nagyrészt vallásos témájú munkáit láthatja a közönség. A mély emberi érzések és tragédiák, a harmónia és a szépség, illetve a hit: ezek a fő témák, amelyek a művészt több évtizede indult pályája során folyamatosan foglalkoztatják. Ezekből a szoborrá vagy képpé formált emelkedett pillanatokból élhet át néhányat a látogató. Olyan bibliai ihletésű, újszövetségi témájú grafikái is bemutatásra kerülnek, mint a Két Szalóme, egy piéta és a Krisztus-lepel. A lepel, Veronika kendője tulajdonképpen hármas Krisztus-ábrázolás, az Atya, Fiú, Szentlélek szimbóluma. Krisztus szenvedése emberi mércével mérve is mérhető, de mindig maradt benne valami isteni, túl minden fájdalmon. Az egyik legkedvesebb alkotása a háromalakos Oltár. A mű létrejöttének története bepillantást enged az alkotó mély istenkapcsolatába, amelynek gyümölcseként valóságos modern ikonok születnek. Ahogy a művész vallja az alkotásról: „Egy este azonban imádság után lefeküdtem, és egy szenvedő, A szomorú Krisztus-arcot teljes valóságában láttam magam előtt, melyről azt gondoltam álmodom, de rájöttem, hogy nem. Régebbi vázlatok között találtam, meg az oltár vázlatát, mely üzenet volt számomra, hogy ezt meg kell csinálni.” Nem fogalmazta meg magának soha, de tudat alatt fontos volt, hogy átadja a hitélményt, az istenélményt a munkáin keresztül. Amely munkái a legjobban megérintik az embereket, úgy érzi, hogy egy része az ő elképzelése, de nagy részben mintha vezetnék a kezét. Vallásos témájú munkái egyébként mindig bibliaolvasás, elmélkedés, imádság közepette születnek. Imádkozás útján szólhat Istenhez, Ő pedig az Igén keresztül szól hozzá.

Dr. Bereczky Lóránd így ír a művész egyik katalógusában: „Mecseki Hargita igazán szobrász, olyan jellegzetesen egyéni világgal, amelyben a szeretet és a szépség világot formáló erejébe vetett hit dominál.” A november 2-ig látogatható tárlaton mindezt a szeretetet és szépséget megtapasztalhatjuk. A kiállítás hétfő kivételével naponta 10-17 óráig megtekinthető.
Meghívó

 

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum