2010. november 19.

Mesés Múzsák kertje

Józsa Judit „Mesés Múzsák kertje" a százhalombattai „Matrica" Múzeumban


2010. november 19-én 17 órakor nyílik a százhalombattai "Matrica" Múzeumban Józsa Judit kerámiaszobrász „Mesés múzsák kertje" című kiállítása.  A kiállításban a „Múzsák kertje" és a „Magyar mesevilág" c. sorozat szobrai láthatók. A megnyitón köszöntőt mond PhD. Vicze Magdolna a „Matrica" Múzeum igazgatója, a kiállítást bemutatja Józsa Judit kerámiaszobrász, a kiállítást megnyitja Bába Szilvia a Magyar Kultúra Alapítvány értékesítési vezetője. Közreműködik: A Kőrösi Csoma Általános Iskola és AMI ORFF zenekara,  zongorán kísér: Marillis Peterson, művészeti vezető: Násztorné Réczey Éva.

Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja - terrakotta kisplasztikáiból nyíló kiállításán a magyar irodalom kiemelkedő személyiségeinek múzsáit, valamint népmesei elemeket és mesehősöket ábrázoló alkotásokat mutat be.
A „Múzsák kertje" című kiállítás terrakotta szobrai 2006-ban készültek. Józsa Judit kereste „a nőt", azaz a magyar irodalom kiemelkedő személyiségeinek múzsáit. Természetesen szubjektív válogatásról van szó, a művész számára legkedvesebb írók, költök ihlető asszonyai közül válogatott. Reméli a művész, hogy a magyar irodalom kiemelkedő személyiségeinek múzsáit megszemélyesítő terrakotta kisplasztikáival sikerül közelebb hozni a tárlatlátogató szívéhez és lelkéhez - „az alkotónak és az alkotásnak láthatatlan, szerény hátterét" - a műveket ihlető múzsát!

A „Magyar Mesevilág" című tárlat terrakotta alkotásai 2008-ban készültek. E kisplasztikák újabb gyerekkori álmok megvalósulásai, amelynek során a magyar népmesék legfontosabb elemeit, hőseit mintázta meg a művész. Népmeséink hőseinek és mese-elemeinek az értelmezésével, magyarázataival fellebben a feledés fátyla a magyar népmese ősi világképéről, ősvallásáról. A kiállítás látogatója a Magyar Mesevilág varázslatos világába csöppen. A tárlat szemet gyönyörködtető kisplasztikái, a mesehősök leírásaival és értelmezésével együtt, közelebb hozza az ősi időket, az „idős apáknak sok szép ősmeséit" - felnőttek és gyermekek - mindannyiunk örömére!

Józsa Juditnak több mint félszáz egyéni kiállítása volt már, alkotásaival eljutott a tengerentúlra, az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába is. Idézve a művész gondolatait: „Szeretném, ha alkotásaim mondandóit örömről, bánatról, szépségről, szeretetről, emberségről, magyarságról megértenék és szívükbe zárnák!" Százhalombattán a „Matrica" Múzeumban most először mutatja be munkáit, melyet a közönség 2011. január 16-ig tekinthet meg hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

A kiállításhoz kapcsolódóan november 20-án 14 órától „Matrica" Műhely várja a gyerekeket, melynek témája: Mesés szobrok - mesefigurák agyagból és papírból. A gyerekek a kiállításban ismerkednek Józsa Judit mesefiguráival, de lesz diavetítés és készíthetnek papírból saját mesefigurákat is.

Meghívó (pdf verzió)


A szervezők sok szeretettel várnak kicsiket és nagyokat a rendezvényekre!

Dobos Ágnes

Helyszín: „Matrica" Múzeum - Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.
Információ: 06 30 9966 045, 06 23 354 -591/15m
E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum