2013. június 3.

"SZÁNTHÓ TIBOR 1000 ARCA"

2013. szepember 1-ig!

2013. június 3-án (hétfőn) 17 órakor a százhalombattai Múzeumban nyílik, „Szánthó Tibor 1000 arca” címmel fotóművészeti kiállítás a művész munkáiból. A megnyitón a vendégeket köszönti Vicze Magdolna PhD. múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja Szula Zsuzsanna, képzőművész. A megnyitón közreműködik Gergely Annamária, fuvolán.

A kiállításban a fotókon keresztül „képet” kaphat a látogató Szánthó Tibor életművének állomásairól, összefoglalva pár évtized munkáit.  Tíz évesen kapta első fényképezőgépét édesapjától Szánthó Tibor fotóművésztől, mely meghatározta későbbi hivatását a fotózást.  

Film- és fotóművészetet tanult, dolgozott a MAFILM stúdióban, majd Szegeden is.  Élt Kanadában, André Kertész torontói kiállításainak felvételeit ő készítette. Észak-Amerikában számos galériának és színháznak dolgozott, több televíziónak, filmstúdiónak a munkatársa volt. Portréfotós, stábfotós, fotóriporter, cameraman.

A kezdeti klasszikus fotográfiától az új kreatív formai eljárásokat követi. Így vált a fotózás szerelmeseként rajongójává koroknak, embereknek, eseményeknek, stílusoknak. A kiállításban több fotóeljárás látható a fekete-fehér film korszakból, mint fotógrammok, kollázsok.Szánthó Tibortól: „Stúdióban, portréfotósként kezdtem, ezért az emberábrázolást fontosnak tartom. Képszerkesztésben lényeges a kivágás, aranymetszés a téma elhelyezése. A digitális kornak lényegében technikailag hoz sok újdonságot. A stílusok megmaradnak, folytatódnak, bővülnek, ahogy ismereteink. A mai fotózás elengedetlen kelléke a jó fényerejű objektívek. Ismét népszerű lett a különbözők szűrők, prizmák speciális effektusok alkalmazása. A fotózás sokoldalú, mindenki megtalálja a hozzá közelálló témát. Egyes időszakban alkalmaztam régi eljárásokat s az újabb lehetőségeket. Jellegzetes tájegységek, arcok, emberek, csendélet, részletek.”

A „Matrica” Múzeumban most bemutatott képei is ezek alapján készültek. A művész néhány olyan kuriózumot is bemutat, melyet először itt láthat a közönség Százhalombattán. Mint, néhány fotódokumentum, melyet André Kertészről készített vagy a Szánthó József dédapjáról őrzött 1907-es Ceylon képek.

Szánthó Tibor a fotózás szerelmeseként ma is aktívan dolgozik, számos kiállításon mutatta be már munkáit határon innen és túl. A művész különleges fotóművészeti életmű kiállítását szeptember 1-ig látogathatják a „Matrica” Múzeumban.

                                                                                                          Dobos Ágnes


                                            Sajtóanyag (Pdf. verzió)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum