2010. június 25.

SZŐNYI ISTVÁN KIÁLLÍTÁS


Kiállítás nyílik Szőnyi István festőművész munkáiból

a százhalombattai „Matrica" Múzeumban június 25-én 17 órakor

Számos magyar múzeum emlékezik meg 2010-ben - Szőnyi István halálának 50. évfordulóján - a XX. századi magyar festészet kiemelkedő tehetségű alkotójáról. Közel 60 alkotást láthat a „Matrica" Múzeumban nyíló kiállításban a közönség. A kiállítás anyagát a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága, Szőnyi István Emlékmúzeum (Zebegény) és T. Szőnyi Zsuzsanna magángyűjteményének része képezi.
A kiállítást Dr. habil. Kálnoki - Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató nyitja meg.

Szőnyi István (1894-1960) a 20. századi magyar festészet kiemelkedő alakja, 1924- től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Művészete itt teljesedett ki, festészetét a varázslatos szépségű táj, a faluban élő emberek ihlették. Zebegényben érezte igazán otthon magát, ebben a kis faluban festette legszebb képeit Leányuknak, Szőnyi Zsuzsannának, mint olasz állampolgárnak 1949-ben ajánlották fel, hogy az állam megvásárolja a zebegényi házat a berendezéssel, képekkel és a nagy kerttel együtt olyan célból, hogy létrejöjjön egy múzeum. Így a közönség számára hozzáférhető lett a Szőnyi életmű jelentős része. Az alapítók célja az volt, hogy minél hűségesebben őrizzék meg és mutassák be a Szőnyi műveket, és azt a miliőt, azt a környezetet, ahol a művek születtek. A művész egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum.

A „Matrica" Múzeum ezzel a vándorkiállítással emlékezik meg a festő halálának 50. évfordulójáról. A Szőnyi István műveiből rendezett kiállítást szeptember 12-ig hétfő kivételével naponta 10 -18 óráig láthatja a közönség. A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak!


Dobos Ágnes
+36-30-996-60-45

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum