2011. március 11.

Világitástörténeti kiállítás

Egyre több fényt!


2011. március 11-én 17 órakor világítástörténeti vándorkiállítás nyílik a százhalombattai „Matrica” Múzeumban. A kiállítás anyaga „Válogatás a mesterséges világítás tárgyi emlékeiből - Az első szikrától a LED-ekig”. A kiállítást PhD Vicze Magdolna múzeumigazgató nyitja meg.     Közreműködnek a Kőrösi Csoma Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény tanulói.

A vándorkiállítás az őskortól napjainkig mutat be egy-egy állomást, szakaszt a világítóeszközök hazai történetéből. Ehhez több múzeumból mécseseket, lámpákat, izzókat az ember közvetlen környezetében általánosan használt világítóeszközöket, hordozható fényforrásokat vagy érdekes egyedi tárgyakat kölcsönöztek. Minden tárgy az ember azon tudatos törekvését tükrözi, hogy a napszakok változásától függetlenül, bárhol és bármikor, fény gyúlhasson.
 
Az elektromosság szinte behálózza mindennapjainkat (világítás, fűtés, háztartási berendezések, számítógép stb.). A világ energiafelhasználásának 20 százalékát világításra fordítja. A fosszilis nyersanyagokat (földgáz, kőolaj, szén) elégető erőművek ózonpusztító, mérgező gázok felhőit bocsátják ki. Közös érdekünk, hogy minél gazdaságosabban használjuk a Föld lassan képződő, fosszilis energiaforrásait. Törekedni kell a minél kisebb energiafelhasználású, ún. „energiatakarékos” világítóeszközök használatára. Iparkodnunk kell arra is, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben úgy világítsunk, hogy azt a világ megújuló energiaforrásai (napfény, szél, geotermikus energia, lezúduló víz stb.) biztosítsák számunkra! Így adhatunk csak utódainknak „egyre több fényt!”

A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hozta létre a „Matrica” Múzeum.

A kiállított tárgyakat biztosító intézmények: Budapesti Történeti Múzeum, MMKM-Elektrotechnikai Múzeuma, Budapest, Intercisa Múzeum, Dunaújváros, „Matrica” Múzeum, Százhalombatta, Országos Széchenyi Könyvtár, Plakát- és Kisnyomtatványtár, Paksi Városi Múzeum, Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár és a Zsámbéki Lámpamúzeum.

A vándorkiállítás állomásai lesznek a Paksi Városi Múzeum és az dunaújvárosi Intercisa Múzeum.  A kiállítás kurátora: T. Németh Gabriella, a „Matrica” Múzeum régésze.

A különleges kiállítás egy kis időutazás keretében mutatja be a fény útját a látogató számára az őskortól napjainkig.

A kiállításhoz rendhagyó fizikaóra, rajzpályázat, tudományos népszerűsítő előadás és kézműves foglalkozások kapcsolódnak.

A kiállítás megtekinthető 2011. május 15-ig hétfő kivételével naponta 10 – 18 óráig.Információ: Dobos Ágnes
Tel.: 06 30 9966 045,
agnesdobos@matricamuzeum.hu

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum