A múzeum története

Mátrika Múzeum bejárata

Százhalombatta város területén az I-IV. században virágzó római kori település, Matrica (ejtsd: mátrika) nevét viseli a „Matrica" Múzeum. A középkorban itt volt Báté falu, melynek Árpád-kori templomát a közelmúlt ásatásai hozták napvilágra.

Százhalombatta múzeumát – a „Matrica” Múzeumot – a város önkormányzata önerőből hozta létre és tartja fenn a mai napig. Az 1980-as évek közepén Ferenczi Illés tanácselnök-helyettesként kezdeményezte, hogy a város építése során előkerült régészeti leleteket megmentő „Matrica" Honismereti Szakkör anyaga legyen egy helytörténeti gyűjtemény alapja. Dr. Poroszlai Ildikó régész, muzeológus, a "Matrica" Múzeum és a Régészeti Park múzeumalapító igazgatója  1984-ben került Százhalombattára. A helytörténeti gyűjteményre alapozva nekiláttak Ferenczi Illéssel, a "Matrica" Múzeum megalapításhoz. Ebből a gyűjteményből hozták létre 1987-ben a „Matrica" Múzeumot. A Művelődési Minisztérium 1988-ban városi múzeummá nyilvánította, 1989-ben pedig tájmúzeumi rangra emelte, majd 2000-ben területi múzeumi besorolást kapott.

Az intézmény egy XIX. század végére kialakított kúriában kapott helyet. Az épületet 2005-2007-ben Százhalombatta Város Önkormányzata saját anyagi forrásból felújította és korszerűsítette.

A Múzeum állandó kiállítása bepillantást nyújt a város igen gazdag múltjába. Láthatók a 4-5ezer évvel ezelőtt itt élt emberek, a római katonák, a középkori Báté, és a múlt századi falu lakóinak emlékei, hagyatékai.  Az időszaki kiállítások témája között gyakran szerepel a kortárs magyar képzőművészet.

A kis helytörténeti gyűjteményből kinőtt területi múzeumot ma Európa-szerte olyan intézményként ismerik, ahol a nemzetközi tudományos kutatás mellett komoly közművelődési és múzeumpedagógiai tevékenység is folyik. A kiállításokhoz kapcsolódnak a tudományos és az ismeretterjesztő előadások, a múzeumpedagógiai órák, a játszóházak, a kézműves foglalkozások. Nyaranta a múzeumkertben koncertek színesítik a programkínálatot.

A „Matrica" Múzeum elnyerte az „Év Múzeuma 1997" kitüntető címet, a város 1999-ben „Múzeumpártoló Önkormányzat" elismerést kapott. 2004-ben Pest Megye Önkormányzata a „Pest Megyéért Emlékérem" kitüntetést adományozta a „Matrica" Múzeum és Régészeti Park kollektívájának.

2009-ben az Év Múzeuma versenyen a Múzeum az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának különdíját nyerte el. A "Matrica" Múzeum a felújított és kibővített épületben kialakított, magas színvonalú, látogatóbarát, interaktív állandó kiállításért kapta a szakmai elismerést.

 

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum