Balpataki Katalin


BALPATAKI KATALIN

Történész
E-mail: balpatakikatatalin@matricamuzeum.hu
Telefonszám: 23+540-070 / 22-es mellék


Tevékenységi kör:

Százhalombatta XX. századi történetének, tárgyi emlékeinek gyűjtése, feldolgozása, rendszerezése, kapcsolódó kiállítások, programok rendezése, tanulmányok írása.


Szakmai önéletrajz:
1998-ban végeztem a Miskolci Egyetem történelem, muzeológia szakán. Egyetemi tanulmányaim mellett régiségárveréseket szerveztem és rendszeresen dolgoztam a Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás király Múzeumában. 2001 márciusától a „Matrica” Múzeum és Régészeti Park alkalmazásában állok, mint történész, muzeológus. 


Publikációk, jegyzetek, tanulmányok, cikkek:
• Százhalombatta története a bronzkortól napjainkig – állandó kiállítás katalógusa, 2004.
• A helynévrendezési törvény kialakulása és végrehajtása – Történeti Muzeológiai Szemle 5. 2005.
• Egy „szocialista település”, Százhalombatta az 1950-es évek forrásaiban – Történeti Muzeológiai Szemle 7. 2007.
• Az 1956-os események előzményei és következményei Százhalombattán – kiállítás-ismertető - Történeti Muzeológiai Szemle 7. 2007.
• „Indusztria gyermekei” – magyar iparvárosok a 20. században – kiállításismertető – Történeti Muzeológiai Szemle 6. 2006.
• Egy elfelejtett emlékmű, a Vörös kő – Százhalombattai Hírtükör 2004.
• Múltunk tárgyai – Százhalombattai Hírtükör 2008.
• Lomtalanítás, gyűjteménygyarapítás – Százhalombattai Hírtükör 2008.


Muzeológiai munkásságom:
2003-ban a Száz éve egy névvel rendezvénysorozat kurátora voltam. A programsorozat apropóját egy dokumentum szolgáltatta, mely szerint mai formájában épp 100 éve viseli nevét a település. A programok között volt előadás, képzőművészeti kiállítás a városról, színi előadás, vetélkedő stb.
2004-ben az Országzászlótartó obeliszk történetének, eredeti helyszínének felkutatása, illetve az ünnepélyes visszahelyezés koordinálását végeztem. — Béke poraikra címmel rendezett kiállításon a százhalombattai II. világháborús eseményeket mutattuk be a Hadtörténeti Múzeum Központi Irattárával közösen. — Egy fotográfussors a Kárpát-medencében címmel a Várpalotai Trianon Múzeumban szervezett kiállítás Maksay László és Zoltán (nagy- és dédszüleim) fotográfusi tevékenységét, életét mutatta be.
2005 — Dokumentumok Százhalombatta várossá alakulásáról – születésnapi kamara-kiállítás a város születési évéről. A kiállításon az ünnepségsorozathoz kapcsolódó hivatalos dokumentumokat és fotókat mutattam be. — A trianoni döntés következményei a dokumentumok tükrében (Magyarok Háza). — Indusztria gyermekei vándorkiállítás és konferencia. Az 1956-os Intézettel közösen egy vándorkiállítást indítottunk el, a 12, egykor szocialista városként aposztrofált település között. A kiállításhoz három napos konferenciát is szerveztünk. A kiállítás a települések múltját idézte fel, a konferencia pedig a közelmúltat, jelent és jövőt boncolgatta. — A mi városunk 35 éve vándorfotó kiállításon a helyi általános iskolákban, öt paravánon 5-5 képpel mutattuk be városunk egy-egy jellegzetes pontját „akkor és most” szisztémával. — Százhalombatta – városbemutató tablókiállítás, amely Százhalombatta testvérvárosaiban kerülnek/kerültek bemutatásra.
2006 — Az 1956-os események előzményei és következményei Százhalombattán. A jubileumi évforduló tiszteletére a kiállítást a város legfrekventáltabb helyén a Szent István téren rendeztem meg.
2007 — A Kúria – múltja, jelene, jövője. A „Matrica” Múzeumnak helyet adó épület történetének bemutatása, a felújított épület átadásának tiszteletére.
2008 — Rólunk szól sajtótörténeti kiállítás rendezőjeként a Százhalombattai Hírtükör megalakulásának 20. évének tiszteletére korabeli dokumentumok felhasználásával mutattam be a sajtóorgánum történetét.
2009 — Batta Retro – Százhalombatta 1960-as, 1970-es életterét, öltözködési szokását mutatta be. Öt egységben, három – konyha, lakószoba, gyerekszoba – enteriőrrel valamint ünnepi- és hétköznapi ruhatárral. Százhalombatta a képzőművészetben – Százhalombattáról két jelentős művész – Ruzicskay György és Osváth Miklós – több sorozatot is készített, 1938-ban, 1975-ben és 1985-ben. Ezekből válogattam ki a kiállítás anyagát. Százhalombatta története a török kortól a II. világháborúig – előadás „Matrica” Múzeum idegenvezető képzésén.   —  Százhalombatta története a II. világháborútól napjainkig – előadás „Matrica” Múzeum idegenvezető képzésén. A „Matrica” Múzeum történeti kiállításai, gyűjteménye – előadás a Magyar Muzeológusok és Történészek Társaságának nyíregyházi konferenciáján.  —  Hogyan születik a múzeumlátogató? – előadás a Érdy János Honismereti Kör szervezésében Százhalombattán.
2010 Város- és ipartörténeti poszter kiállítás – Százhalombatta, Konferencia Központ.  —  Két világ határán – Százhalombatta fél évszázada – előadás a „Matrica” Múzeum Baráti körének szervezésében. Ferenczi Illés: Százhalombatta község 25 éve – 1945-1970 – szerkesztés, előszó. Egy város születése – kiállítás Százhalombatta várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából.

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum