2013. október 24.

Ferenczi Illés emlélktáblájának koszorúzási ünnepsége

Emlékezés Ferenczi Illés múzeumalapítóra

 

2013. október 24-én (csütörtökön) 15 órakor kerül sor a százhalombattai „Matrica” Múzeum homlokfalán elhelyezett Ferenczi Illés emléktáblájának koszorúzási ünnepségére. Az ünnepségen Vicze Magdolna PhD, a Múzeum igazgatója köszönti a vendégeket. Ferenczi Illés néhai tanácselnök-helyettesre, a Múzeum alapítójára Sinka László alpolgármester emlékezik. Közreműködők: Tulkán Péter, a Százhalombattai Művészeti Iskola tanára, Szatmári Doloresz és Denkő Dominik az Eötvös Általános Iskola 4. b. osztályos tanulók.

 

Ezen a napon 14 órától a Múzeum falai között kerül sor a „Minden ami Báté” című szórakoztató vetélkedőre 1318 és 2013 másodpercben a százhalombattai nyugdíjas klubok lelkes csapatainak részvételével.

 

  14.45 órakor kerül sor a díjátadásra, melyen a díjakat Sinka László alpolgármester adja át a győzteseknek.  A díjátadás után a nyugdíjas klubok és mindazon vendégek részvételével, akik tisztelték és ismerték Ferenczi Illést, az emléktábla előtt folytatódik a közös megemlékezés. Ferenczi Illés értékmentő és identitásteremtő munkássága meghatározó volt a város és a múzeum életében

                                                                                                                                                       

Ferenczi Illés 1960-ban fiatalon került Százhalombattára. 10 évig tanácselnökként, 1970  ̶  1990 között tanácselnök-helyettesként szolgálta a községet, majd a várost. Ferenczi Illés megszállott helytörténésszé vált, figyelte és kutatta a határban előkerülő régészeti tárgyakat, a történelmi múlt megannyi írott és tárgyi emlékét. Segítette az akkor még viszonylag ritka régészeti ásatásokat, a kőolaj-finomító és a hőerőmű építésekor előkerült leletek mentését. Az ásatásokhoz embereket toborzott, s ha csak tehette, sűrűn kilátogatott a feltárásokhoz.

 

A 80-as évek elején új tanácsháza építése kezdődött a városban. Ekkor felmerült a kérdés: mi legyen a régi épület, Bíró Pál kastélyának a sorsa? Az akkori Városi Tanács VB úgy döntött, hogy az épület régi szárnyában a helytörténeti gyűjtemény, új szárnyában pedig a zeneiskola kapjon helyet.

 

Dr. Poroszlai Ildikó, a „Matrica” Múzeum alapítója és közel húsz éven át első igazgatója, a Régészeti Park alapítója 1983-ban került Százhalombattára fiatalon. Ferenczi Illéssel közös feladatuk volt, hogy létrehozzanak egy helytörténeti gyűjteményt, amiből később múzeum lett. Közösen nagyon sokat tettek a megvalósítás érdekében.

 

A "Matrica" Honismereti Szakkör gyűjteménye képezte a megalakuló százhalombattai Helytörténeti Gyűjtemény, a későbbi "Matrica" Múzeum alapját. Az átalakítás, felújítás után a Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításának megnyitására 1987 decemberében került sor, pont 25 évvel ezelőtt.

 

Ferenczi Illés 1990-ben fiatalon, 58 éves korában hunyt el. Az intézmény 10 éves évfordulója alkalmából a Múzeum alapításában játszott kiemelkedő szerepét elismerve 1997-ben emléktáblát helyeztek el domborműves arcképével a Múzeum falára. Minden évben megemlékeznek Ferenczi Illésről, munkatársai, barátai, tisztelői. Emlékére a „Matrica” Múzeum évről évre vetélkedőket szervez.

Százhalombatta Város Önkormányzata 2008-ban új, a két múzeumalapító emlékéhez méltó emléktáblát készíttetett, mely híven őrzi emléküket és munkásságukat.

Mindenkit sok szeretettel várnak az emlékező ünnepségre!                                                                          

                                                                                                      Dobos Ágnes

Információ: 06 30 9966 045, agnesdobos@matricamuzeum.huMEGHÍVÓ!


Meghívó (Pdf. vezrió)
Sajtóanyag (Pdf. verzió)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum