2014. április 17.

Poroszlai Ildikó emléknap - Szezonnyitó a Régészeti Parkban

2014. április 17. 14 órakor

A százhalombattai „Matrica” Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját

Poroszlai Ildikó egykori múzeumalapító igazgató emléktáblájának koszorúzási ünnepségére

Az ünnepséget követően szeretettel várunk mindenkit a Régészeti Parkban a program ott folytatódik tovább! Őskori nyúlkereresés!

A „Matrica” Múzeum elől autóbusz szállítja a Parkba a vendégeket!

Az ünnepélyes szezonnyitóra 15 órakor kerül sor!


Poroszlai Ildikó emléknap

Szezonnyitó a 18 éves Régészeti Parkban

 

Április 17-én emlékeznek tisztelői, barátai, ismerősei Dr. Poroszlai Ildikó, néhai múzeumigazgató múzeumalapítóra és a százhalombattai Régészeti Park létrehozójára. 14 órakor kerül sor Poroszlai Ildikó emléktáblájának koszorúzási ünnepségére a „Matrica” Múzeum homlokfalán elhelyezett emléktábla előtt. Az ünnepségen Vicze Magdolna PhD múzeumigazgató mond köszöntőt, Pátkai Zsolt Százhalombatta város alpolgármestere pedig emlékezik Poroszlai Ildikóra. Az ünnepség végén a részvevők elhelyezik a megemlékezés virágait.

 

Az emlékezés 15 órától folytatódik a Régészeti Parkban, ahova az ünnepség után busz szállítja fel a vendégeket. Az ünnepélyes szezonnyitónak különleges apropója is van, hiszen az idén ünnepli nagykorúságát a Régészeti Park, mely 18 évvel ezelőtt 1996. október 4-én nyitotta meg kapuit. A programon most is a nyugdíjas kluboké a főszerep.

A szezonnyitó rendezvényen kerül sor a játékos őskori nyúlkeresésre. A nap folyamán a vendégek megtekinthetik az eredeti helyén feltárt 2700 éves különleges halomsírt, sétát tehetnek a Parkban.

 

A Park október 31-ig különleges programokkal várja a látogatókat. A legközelebbi egész napos rendezvényre május 18-án 10-17 óráig kerül sor, mellyel kezdetét veszi a 17. Családi Napok sorozata. Az első családi napon a „Lehet kockás, csíkos, sima, földig érő, fodros, kurta” című Viselettörténeti Napra kerül sor, ahol évezredek viseleteivel ismerkedhetnek a látogatók a Magyarországon is egyedülálló divatbemutatón. A szezon sok izgalmat ígér a látogatóknak!

                                                                                                                       Dobos Ágnes

 

Információ: 06 30 9966 045, 06 23 354 591/ 15m

agnesdobos@matrcamuzeum.hu , www.matricamuzeum.hu

A rendezvény helyszínei: „Matrica” Múzeum – Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

                                            Régészeti Park – Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 2.

 

Meghívó (Pdf. verzió)
Sajtóanyag (Pdf. verzió)


Dr. Poroszlai Ildikó régész, muzeológus, a százhalombattai „Matrica” Múzeum és a Régészeti Park múzeumalapító igazgatója, a magyarországi kísérleti régészeti kutatások úttörő egyénisége volt. Százhalombattára 1984-ben került, ahol a helytörténeti gyűjteményre alapozva nekilátott a ‚Matrica“ Múzeum létrehozásához. A Múzeum a látogatók számára 1987-ben nyitotta meg kapuit, a kor egyik legkorszerűbb helytörténeti kiállításával. Poroszlai Ildikó nevéhez kötődik Magyarország első őskori szabadtéri múzeumának, a százhalombattai Régészeti Parknak a létrehozása is.
A Régészeti Park egyik fő feladatának a kísérleti régészet el- és megismertetését tartotta. A színvonalas szakmai munka érdekében fő céljai közé tartozott a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése, tudományos kutatómunka, hazai és nemzetközi konferenciákon való részvétel, könyvek, kiadványok, szóróanyagok szerkesztése, kiadása, publikációk készítése. A Pulszky Társaságnak, annak megalakulásától tagja, az azon belüli Kismúzeumi Tagozat megalakítója és vezetőségi tagja. 1998 – 2002 között a holland – magyar kormányközi kapcsolat keretein belül az ún. MATRA program, kismúzeumi vezetők managementje projekt egyik trénere és koordinátora volt. 1996 óta a svéd – magyar tudományos együttműködés egyik vezetője volt. Irányítása alatt 1998-ban a múzeum elnyerte az „Év múzeuma 1997” kitüntető címet, ebben az évben ő maga megkapta a Pro Urbe Százhalombatta díjat, a város pedig 1999-ben a „Múzeumpártoló Önkormányzat” kitüntetést. 2004-ben Pest Megye Önkormányzata „Pest Megyéért Emlékérmet” adományozott a „Matrica” Múzeum kollektívájának, kiemelve Poroszlai Ildikó érdemeit. 2005 augusztusától a Régészeti Park mellett lévő utca Poroszlai Ildikó nevét viseli. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata és a Százhalombatta Város Önkormányzata által közösen Poroszlai Ildikó Emlékérmet alapított 2006-ban, melyet minden évben egy kismúzeum kollektívájának adományoz.
2009-ben a Város Önkormányzata emléktáblát készíttetett a múzeumalapító emlékére. 2010 márciusában posztumusz díszpolgári címet adományozott a város munkásságáért.

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum