2012. április 20.

Poroszlai Ildikó emléktáblájának koszorúzási ünnepsége - Szezonnyitó a Régészeti Parkban

Emlékezés Poroszlai Ildikó múzeumalapítóra a 25 éves „Matrica” Múzeumban
Szezonnyitó a Régészeti Parkban

Hagyományt teremtve minden év áprilisában emlékeznek Dr. Poroszlai Ildikó néhai múzeumigazgató múzeumalapítóra és a százhalombattai Régészeti Park létrehozójára.
Az idei év különleges, hisz 25 éves születésnapját ünnepli a „Matrica” Múzeum. Április 20-án 14 órakor kerül sor Poroszlai Ildikó emléktáblájának koszorúzási ünnepségére. Pátkai Zsolt, Százhalombatta város alpolgármestere mond ünnepi köszöntőt és emlékezik az igazgatónőre. Közreműködik: Novozánszky Réka az Eötvös Lóránd Általános Iskola 4/A osztályos tanulója. Ezután az egykori múzeumigazgató emléktábláját megkoszorúzzák a résztvevők. Ebből az alkalomból megnyitásra kerül a Múzeum 25 éves visszatekintő kiállítása is, mely egész évben kéthetente bővül és látható a Múzeum különböző pontjain.

Az emlékezés folytatódik a Régészeti Parkban, ahova az ünnepség után busz szállítja fel a vendégeket. Az ünnepélyes szezonnyitó keretén belül várják a nagyikat, unokákat is családi délutánra. A Parkban a program a Föld napjához kapcsolódik. 15 órakor kerül sor a felújított kézműves ház ünnepélyes átadására, ahol a nagyszülők és unokák kézműves foglalkozásán készíthetnek zúgattyút, kőeszközt és agyagozhatnak is. 15.30 órakor idegevezetést tartanak kicsiknek és nagyoknak a Park történetéről. 16 órától interaktív foglakozáson megtudhatják, sőt ki is számolhatják, mekkora lehetett az őskori ember ökolábnyoma. 17 órakor A „Park Fája 2012” választására kerül sor, melyre előzetesen lehet szavazni.
A nap folyamán megtekinthetik a az eredeti helyén feltárt 2700 éves különleges halomsírt, és megkóstolhatják a helyben sütött őskori lepényt is a vendégek.
A Park április 1-jétől október 31-i gazdag programokkal várja a látogatókat. A legközelebbi egész napos rendezvényre május 20-án kerül sor. A XVI. Családi Napok sorozat első programján a kelták  életével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Minden hónap harmadik vasárnapján az őskor más és más területeire kalandozhatnak!

                                                                                                                          Dobos Ágnes
Információ: 06 30 9966 045, 06 23 354 591/ 15mDr. Poroszlai Ildikó régész, muzeológus, a százhalombattai „Matrica” Múzeum és a Régészeti Park múzeumalapító igazgatója, a magyarországi kísérleti régészeti kutatások úttörő egyénisége volt. Százhalombattára 1984-ben került, ahol a helytörténeti gyűjteményre alapozva nekilátott a ‚Matrica“ Múzeum létrehozásához. A Múzeum a látogatók számára 1987-ben nyitotta meg kapuit, a kor egyik legkorszerűbb helytörténeti kiállításával. Poroszlai Ildikó nevéhez kötődik Magyarország első őskori szabadtéri múzeumának, a százhalombattai Régészeti Parknak a létrehozása is.
A Régészeti Park egyik fő feladatának a kísérleti régészet el- és megismertetését tartotta. A színvonalas szakmai munka érdekében fő céljai közé tartozott a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése, tudományos kutatómunka, hazai és nemzetközi konferenciákon való részvétel, könyvek, kiadványok, szóróanyagok szerkesztése, kiadása, publikációk készítése. A Pulszky Társaságnak, annak megalakulásától tagja, az azon belüli Kismúzeumi Tagozat megalakítója és vezetőségi tagja. 1998 – 2002 között a holland – magyar kormányközi kapcsolat keretein belül az ún. MATRA program, kismúzeumi vezetők managementje projekt egyik trénere és koordinátora volt. 1996 óta a svéd – magyar tudományos együttműködés egyik vezetője volt. Irányítása alatt 1998-ban a múzeum elnyerte az „Év múzeuma 1997” kitüntető címet, ebben az évben ő maga megkapta a Pro Urbe Százhalombatta díjat, a város pedig 1999-ben a „Múzeumpártoló Önkormányzat” kitüntetést. 2004-ben Pest Megye Önkormányzata „Pest Megyéért Emlékérmet” adományozott a „Matrica” Múzeum kollektívájának, kiemelve Poroszlai Ildikó érdemeit. 2005 augusztusától a Régészeti Park mellett lévő utca Poroszlai Ildikó nevét viseli. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata és a Százhalombatta Város Önkormányzata által közösen Poroszlai Ildikó Emlékérmet alapított 2006-ban, melyet minden évben egy kismúzeum kollektívájának adományoz.
2009-ben a Város Önkormányzata emléktáblát készíttetett a múzeumalapító emlékére. 2010 márciusában posztumusz díszpolgári címet adományozott a város munkásságáért.


Meghívó (pdf verzió)
Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum