2011. október 13.

Emlékezés Ferenczi Illés múzeumalapítóra

2011. október 13-án (csütörtökön) 15 órakor kerül sor a százhalombattai „Matrica” Múzeum homlokfalán elhelyezett Ferenczi Illés emléktáblájának koszorúzási ünnepségére. Az ünnepségen Dr. Vicze Magdolna a Múzeum igazgatónője köszönti a vendégeket. Ferenczi Illés néhai tanácselnök helyettesre, a Múzeum alapítójára Sinka László, Százhalombatta alpolgármestere emlékezik. Közreműködnek Novozánszki Réka, János Benedek, az Eötvös Loránd Általános Iskola tanulói és Liptai Szekeres Erika, a százhalombattai Művészeti Iskola tanára.

Ezen a napon a Múzeum falai között vetélkednek Ferenczi Illés emlékére a százhalombattai nyugdíjas klubok lelkes csapatai.  A vetélkedő az országos „Múzeumok Őszi Fesztiváljának” keretén belül kerül megrendezésre. A program tematikája:  Múzeumi a’la carte – Múzeumok délidőben.  13 órától „Kik nyernek ma? –  Játék és lakoma 110 percben” címmel vetélkednek a versenyzők a 15 éves Régészeti Parkról. A vetélkedőre hét nyugdíjas klub jelentkezett és készült.  Az őskori ételkóstoló után mérik össze tudásukat a versenyzők. A program a Nemzeti Kulturális Alap pályázatából valósul meg. 14.30 órakor kerül sor a díjátadásra, melyen a díjakat Sinka László Százhalombatta alpolgármestere adja át a győzteseknek.
                           
Ferenczi Illés 1960-ban fiatalon került Százhalombattára. 10 évig tanácselnökként, 1970  ̶ 1990 között tanácselnök-helyettesként szolgálta a községet, majd a várost. Ferenczi Illés megszállott helytörténésszé vált, figyelte és kutatta a határban előkerülő régészeti tárgyakat, a történelmi múlt megannyi írott és tárgyi emlékét. Segítette az akkor még viszonylag ritka régészeti ásatásokat, a kőolaj finomító és a hőerőmű építésekor előkerült leletek mentését. Az ásatásokhoz embereket toborzott, s ha csak tehette, sűrűn kilátogatott a feltárásokhoz.

A 80-as évek elején új tanácsháza építése kezdődött a városban. Ekkor felmerült a kérdés: mi legyen a régi épület, Bíró Pál kastélyának a sorsa? Az akkori Városi Tanács VB úgy döntött, hogy az épület régi szárnyában a helytörténeti gyűjtemény, új szárnyában pedig a zeneiskola kapjon helyet.

Dr. Poroszlai Ildikó a „Matrica” Múzeum alapítója és közel húsz éven át első igazgatója, a Régészeti Park alapítója 1983-ban került Százhalombattára fiatalon. Ferenczi Illéssel közös feladatuk volt, hogy létrehozzanak egy helytörténeti gyűjteményt, amiből később múzeum lett. Közösen nagyon sokat tettek a megvalósítás érdekében.

A "Matrica" Honismereti Szakkör gyűjteménye képezte a megalakuló százhalombattai Helytörténeti Gyűjtemény, a későbbi "Matrica" Múzeum alapját.

Az átalakítás, felújítás után a Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításának megnyitására 1987 decemberében került sor.

Ferenczi Illés 1990-ben fiatalon, 58 éves korában hunyt el. Az intézmény 10 éves évfordulója alkalmából a Múzeum alapításában játszott kiemelkedő szerepét elismerve 1997-ben emléktáblát helyeztek domborműves arcképével el a Múzeum falára.

Azóta minden évben megemlékeznek Ferenczi Illésről, munkatársai, barátai tisztelői. Emlékére a „Matrica” Múzeum évről évre vetélkedőket szervez iskolásoknak és felnőtteknek.

Mára már Százhalombattán városhoz méltó múzeum lett, ahol a hozzánk látogatóknak meg tudjuk, be tudjuk mutatni több ezer éves gazdag történelmi múltunkat. Százhalombatta Város Önkormányzata 2008-ban, új a két múzeumalapító emlékéhez méltó, egységes és elegáns mészkő emléktáblát készíttetett.

Ferenczi Illés értékmentő és identitásteremtő munkássága meghatározó volt a város és a múzeum életében.

Meghívó


Mindenkit sok szeretettel várunk az ünnepségre, hogy együtt emlékezzünk Ferenczi Illésre!

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum