2009. október 15.

EMLÉKEZÉS FERENCZI ILLÉSRE

Emlékezés Ferenczi Illés múzeumalapítóra

2009. október 15-én (csütörtökön) 16 órakor kerül sor a százhalombattai „Matrica” Múzeum homlokfalán elhelyezett Ferenczi Illés emléktáblájának koszorúzási ünnepségére. Az ünnepségen Dr. Vicze Magdolna a múzeum igazgatónője köszönti a vendégeket, Ferenczi Illés néhai tanácselnök helyettesre, a múzeum alapítójára emlékezik Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere. Közreműködik Söjtöri Dániel az Eötvös L. Általános Iskolai tanulója.

Ferenczi Illés 1960-ban fiatalon került Százhalombattára, aki 10 évig tanácselnökként, 1970 - 1990 között tanácselnök-helyettesként szolgálta a községet, majd a várost. Ferenczi Illés megszállott helytörténésszé vált, figyelte és kutatta a határban előkerülő régészeti tárgyakat, a történelmi múlt megannyi írott és tárgyi emlékét. Segítette az akkor még viszonylag ritka régészeti ásatásokat, a kőolaj finomító és a hőerőmű építésekor előkerült leletek mentését. Az ásatásokhoz embereket toborzott, s ha csak tehette, sűrűn kilátogatott a feltárásokhoz.
A 80-as évek elején új tanácsháza építése kezdődött a városban. Ekkor felmerült a kérdés: mi legyen a régi épület, Bíró Pál kastélyának a sorsa? Az akkori Városi Tanács VB úgy döntött, hogy az épület régi szárnyában a helytörténeti gyűjtemény, új szárnyában pedig a zeneiskola kapjon helyet.

Dr. Poroszlai Ildikó a „Matrica” Múzeum alapítója és közel húsz éven át első igazgatója, a Régészeti Park alapítója volt, aki 1983-ban került a Százhalombattára fiatalon. Ferenczi Illéssel közös feladatuk volt, hogy létrehozzanak egy helytörténeti gyűjteményt, amiből később múzeum lett. Közösen nagyon sokat tettek a megvalósítás érdekében. A "Matrica" Honismereti Szakkör gyűjteménye képezte a megalakuló százhalombattai Helytörténeti Gyűjtemény, a későbbi "Matrica" Múzeum alapját.

Az átalakítás, felújítás után a Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításának megnyitására 1987 decemberében került sor. Ferenci Illés 1990-ben fiatalon, 58 éves korában hunyt el. Az intézmény 10 éves évfordulója alkalmából a Múzeum alapításában játszott kiemelkedő szerepét elismerve 1997-ben emléktáblát helyeztek domborműves arcképével el a Múzeum falára. Azóta minden évben megemlékeznek Ferenczi Illésről, munkatársai, barátai tisztelői. Emlékére a „Matrica” Múzeum évről évre vetélkedőket szervez iskolásoknak és felnőtteknek.

Százhalombattán városhoz méltó múzeum lett, ahol a hozzánk látogatóknak megtudjuk, be tudjuk mutatni több ezeréves gazdag történelmi múltunkat. Százhalombatta Város Önkormányzata 2008-ban új a két múzeumalapító emlékéhez méltó egységes és elegáns mészkő emléktáblát készíttetett, melynek avatására áprilisban került sor. Mindenkit sok szeretettel várunk az ünnepségre, hogy együtt emlékezzünk Ferenczi Illésre!

Meghívó (pdf verzió)Dobos Ágnes

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum