2013. április 19.

EMLÉKEZÉS POROSZLAI ILDIKÓRA - SZEZONNYITÓ A RÉGÉSZETI PARKBAN

2013. április 19-én (pénteken) 14 órakor


A százhalombattai „Matrica” Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját

Poroszlai Ildikó egykori múzeumalapító igazgató

emléktáblájának koszorúzási ünnepségére

Az ünnepséget követően szeretettel várnak mindenkit az ünnepélyes szezonnyitóra a Régészeti Parkban.


A „Matrica” Múzeum elől autóbusz szállítja a Parkba a vendégeket!


Az ünnepélyes szezonnyitóra 15 órakor kerül sor!Meghívó

Meghívó (Pdf. verzió)


Dr. Poroszlai Ildikó régész, muzeológus, a százhalombattai „Matrica” Múzeum és a Régészeti Park múzeumalapító igazgatója, a magyarországi kísérleti régészeti kutatások úttörő egyénisége volt. Százhalombattára 1984-ben került, ahol a helytörténeti gyűjteményre alapozva nekilátott a ‚Matrica“ Múzeum létrehozásához. A Múzeum a látogatók számára 1987-ben nyitotta meg kapuit, a kor egyik legkorszerűbb helytörténeti kiállításával. Poroszlai Ildikó nevéhez kötődik Magyarország első őskori szabadtéri múzeumának, a százhalombattai Régészeti Parknak a létrehozása is.
A Régészeti Park egyik fő feladatának a kísérleti régészet el- és megismertetését tartotta. A színvonalas szakmai munka érdekében fő céljai közé tartozott a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése, tudományos kutatómunka, hazai és nemzetközi konferenciákon való részvétel, könyvek, kiadványok, szóróanyagok szerkesztése, kiadása, publikációk készítése. A Pulszky Társaságnak, annak megalakulásától tagja, az azon belüli Kismúzeumi Tagozat megalakítója és vezetőségi tagja. 1998 – 2002 között a holland – magyar kormányközi kapcsolat keretein belül az ún. MATRA program, kismúzeumi vezetők managementje projekt egyik trénere és koordinátora volt. 1996 óta a svéd – magyar tudományos együttműködés egyik vezetője volt. Irányítása alatt 1998-ban a múzeum elnyerte az „Év múzeuma 1997” kitüntető címet, ebben az évben ő maga megkapta a Pro Urbe Százhalombatta díjat, a város pedig 1999-ben a „Múzeumpártoló Önkormányzat” kitüntetést. 2004-ben Pest Megye Önkormányzata „Pest Megyéért Emlékérmet” adományozott a „Matrica” Múzeum kollektívájának, kiemelve Poroszlai Ildikó érdemeit. 2005 augusztusától a Régészeti Park mellett lévő utca Poroszlai Ildikó nevét viseli. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata és a Százhalombatta Város Önkormányzata által közösen Poroszlai Ildikó Emlékérmet alapított 2006-ban, melyet minden évben egy kismúzeum kollektívájának adományoz.
2009-ben a Város Önkormányzata emléktáblát készíttetett a múzeumalapító emlékére. 2010 márciusában posztumusz díszpolgári címet adományozott a város munkásságáért.

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum