2009. április 24.

EMLÉKTÁBLA-AVATÁS

Emléktáblák avatása április 24-én, pénteken 11 órakor
a százhalombattai „Matrica" Múzeumban

Százhalombatta Város Önkormányzata emléktáblát készíttetett dr. Poroszlai Ildikó és Ferenczi Illés múzeumalapítók emlékére. Az emléktáblák avató ünnepségére 2009. április 24-én (pénteken) 11 órakor kerül sor a „Matrica" Múzeumban.
Százhalombatta Város Önkormányzata nevében Vezér Mihály Polgármester tisztelettel meghív mindenkit, aki ismerte, tisztelte, szerette dr. Poroszlai Ildikó és Ferenczi Illést. Az ünnepséget követően szeretettel várjuk kedves vendégeinket a Régészeti Park szezonnyitó programjaira. Ünnepi köszöntőt mond, és az emléktáblákat felavatja: Vezér Mihály Százhalombatta Város polgármestere. dr. Poroszlai Ildikó Pro Urbe - díjas múzeumalapító igazgatóra emlékezik dr. Pálóczi-Horváth András történész. Ferenczi Illés múzeumalapító tanácselnök helyettesre emlékezik Szekeres József egykori városvezető, Százhalombatta Város Díszpolgára. A Bíró Lajos szobrászművész által készített emléktáblák a „Matrica" Múzeum homlokfalán kerülnek elhelyezésre.


Dr. Poroszlai Ildikó régész, muzeológus, a százhalombattai Matrica Múzeum és a Régészeti Park múzeumalapító igazgatója, a magyarországi kísérleti régészeti kutatások úttörő egyénisége volt. Százhalombattára 1984-ben került, ahol a helytörténeti gyűjteményre alapozva nekilátott a ‚Matrica" Múzeum létrehozásához. A Múzeum a látogatók számára 1987-ben nyitotta meg kapuit, a kor egyik legkorszerűbb helytörténeti kiállításával. Poroszlai Ildikó nevéhez kötődik Magyarország első őskori szabadtéri múzeumának, a százhalombattai Régészeti Parknak a létrehozása is. A Régészeti Park egyik fő feladatának a kísérleti régészet el- és megismertetését tartotta. A színvonalas szakmai munka érdekében fő céljai közé tartozott a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése, tudományos kutatómunka, hazai és nemzetközi konferenciákon való részvétel, könyvek, kiadványok, szóróanyagok szerkesztése, kiadása, publikációk készítése. A Pulszky Társaságnak, annak megalakulásától tagja, az azon belüli Kismúzeumi Tagozat megalakítója és vezetőségi tagja. 1998 - 2002 között a holland-magyar kormányközi kapcsolat keretein belül az ún. MATRA program, kismúzeumi vezetők managementje" projekt egyik trénere és koordinátora volt. 1996 óta a svéd-magyar tudományos együttműködés egyik vezetője volt. Irányítása alatt 1998-ban a múzeum elnyerte az „Év múzeuma 1997" kitüntető címet, ebben az évben ő maga megkapta a Pro Urbe Százhalombatta díjat, a város pedig 1999-ben a „Múzeumpártoló Önkormányzat" kitüntetést. 2004-ben Pest Megye Önkormányzata „Pest Megyéért Emlékérmet" adományozott a „Matrica" Múzeum kollektívájának, kiemelve Poroszlai Ildikó érdemeit. 2005 augusztusától a Régészeti Park mellett lévő utca Poroszlai Ildikó nevét viseli. A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata és a Százhalombatta Város Önkormányzata által közösen Poroszlai Ildikó Emlékérmet alapított 2006-ban, melyet minden évben egy kismúzeum kollektívájának adományoz.


Ferenczi Illés 1960-ban egy fiatal - akkor 28 éves - tanácselnök került Százhalombattára, ő volt Ferenczi Illés: 10 évig tanácselnökként, 1970 - 1990 között tanácselnök-helyettesként szolgálta a községet, majd a várost. Ferenczi Illés megszállott helytörténésszé vált, figyelte és kutatta a határban előkerülő régészeti tárgyakat, a történelmi múlt megannyi írott és tárgyi emlékét. Segítette az akkor még viszonylag ritka régészeti ásatásokat, a kőolaj finomító és a hőerőmű építésekor előkerült leletek mentését. Az ásatásokhoz embereket toborzott, s ha csak tehette, sűrűn kilátogatott a feltárásokhoz. A 80-as évek elején új tanácsháza építése kezdődött a városban. Ekkor felmerült a kérdés: mi legyen a régi épület, Bíró Pál kastélyának a sorsa? Az akkori Városi Tanács VB úgy döntött, hogy az épület régi szárnyában a helytörténeti gyűjtemény, új szárnyában pedig a zeneiskola kapjon helyet.


A "Matrica" Honismereti Szakkör gyűjteménye képezte a megalakuló százhalombattai Helytörténeti Gyűjtemény, a későbbi "Matrica" Múzeum alapját. Az átalakítás, felújítás után a Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításának megnyitására 1987 decemberében került sor. Ferenci Illés 1990-ben fiatalon, 58 éves korában hunyt el. Az intézmény 10 éves évfordulója alkalmából a Múzeum alapításában játszott kiemelkedő szerepét elismerve 1997-ben emléktáblát helyeztek domborműves arcképével el a Múzeum falára. Ferenczi Illés és Dr. Poroszlai Ildikó méltán büszkék lennének arra, hogy az, amit ők megálmodtak és létrehoztak nem volt hiábavaló. Százhalombattán városhoz méltó múzeum lett. A tősgyökeres és a máshonnan idetelepült városlakóinknak és látogatóinknak megtudjuk, be tudjuk mutatni több ezeréves gazdag történelmi múltunkat. Most a két múzeumalapítóhoz méltó a Múzeum falán szimmetrikusan elhelyezett egységes és elegáns mészkő emléktáblát kap.


Nem éltek hiába, őseinkkel együtt nyomot hagytak maguk után.

Mindenkit sok szeretettel várunk az ünnepségre, hogy együtt emlékezzünk Poroszlai Ildikóra és Ferenczi Illésre!
Dobos Ágnes
30+996-60-45


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum