2010. október 14.

FERENCZI ILLÉS EMLÉKNAP

2010. október 14-én (csütörtökön) 15. 30 órakor kerül sor Ferenczi Illés néhai tanácselnök, múzeumalapító életéről, munkásságáról szóló emlékkötet ünnepélyes bemutatójára és emléktáblájának koszorúzására. Az egykori múzeumalapító szellemi hagyatékát a „Matrica" Múzeum rendezte sajtó alá. A rendezvény a város 40 éves évfordulója tiszteletére szervezett programsorozat része.

14 órától a Múzeum falai között vetélkednek Ferenczi Illés emlékére a százhalombattai nyugdíjas klubok lelkes csapatai. 15.30 órakor kerül sor a díjátadásra a nyugdíjas vetélkedő győztesei részére. A díjátadás után a Ferenczi kötet bemutatója következik.

Ferenczi Illés 1960-ban fiatalon került Százhalombattára. 10 évig tanácselnökként, 1970 - 1990 között tanácselnök-helyettesként szolgálta a községet, majd a várost. A „Százhalombatta község 25 éve 1945 - 1970 tanulmány"-t maga Ferenczi készítette, melyben a várossá fejlődés időszakát dokumentálta. A kötetet megjelentette Százhalombatta város Önkormányzata a „Matrica" Múzeum közreműködésével a várossá nyilvánítás 40 éves évfordulójának alkalmából. Ferenczi községtörténeti tanulmányát 1970. január 19-én zárta le. A sors véletlen egybeesése, hogy az MSZMP Központi Bizottságának Titkársága ugyanezen a napon tett javaslatot Százhalombatta városi rangra emelésére. Százhalombatta 1970-es várossá nyilvánítása a továbbfejlődési lehetőségének legfontosabb feltétele volt.

Ferenczi Illés megszállott helytörténésszé vált, figyelte és kutatta a határban előkerülő régészeti tárgyakat, a történelmi múlt megannyi írott és tárgyi emlékét. Segítette az akkor még viszonylag ritka régészeti ásatásokat, a kőolaj-finomító és a hőerőmű építésekor előkerült leletek mentését. A 80-as évek elején új tanácsháza építése kezdődött a városban. Ekkor felmerült a kérdés: mi legyen a régi épület, Bíró Pál kastélyának a sorsa? Az akkori Városi Tanács VB úgy döntött, hogy az épület régi szárnyában a helytörténeti gyűjtemény kapjon helyet. Dr. Poroszlai Ildikó egykori múzeumalapító, majd igazgató 1983-ban került Százhalombattára fiatalon. Ferenczi Illéssel közös feladatuk volt, hogy létrehozzanak egy helytörténeti gyűjteményt, amiből később múzeum lett. A "Matrica" Honismereti Szakkör gyűjteménye képezte a megalakuló százhalombattai Helytörténeti Gyűjtemény, a későbbi "Matrica" Múzeum alapját. Az átalakítás, felújítás után a Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításának megnyitására 1987 decemberében került sor. Ferenci Illés 1990-ben fiatalon, 58 éves korában hunyt el. Az intézmény 10 éves évfordulója alkalmából a Múzeum alapításában játszott kiemelkedő szerepét elismerve 1997-ben emléktáblát helyeztek domborműves arcképével el a Múzeum falára. Azóta minden évben megemlékeznek

Ferenczi Illésről, munkatársai, barátai tisztelői. Emlékére a „Matrica" Múzeum évről évre vetélkedőket szervez iskolásoknak és felnőtteknek. Százhalombatta Város Önkormányzata 2008-ban új, a két múzeumalapító emlékéhez méltó emléktáblát készíttetett.

16.00 órakor Ferenczi Illés emléktáblájának koszorúzási ünnepségére kerül sor. Emlékezik Vezér Mihály Százhalombatta Város polgármestere. Közreműködik Kis Dávid, az Eötvös Lóránd Általános Iskola tanulója. Ferenczi Illés értékmentő és identitásteremtő munkássága meghatározó volt a város és a múzeum életében. Mindenkit sok szeretettel várunk, hogy együtt emlékezzünk Ferenczi Illésre!

Meghívó (pdf verzió)


Dobos Ágnes
(30+996-60-45)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum