2012. október 18.

Ferenczi Illés néhai tanácselnök, múzeumalapító emléktáblájának koszorúzási ünnepsége, nyugdíjasklubok helytörténeti vetélkedője


Időpont: 2012. október 18. (csütörtök) 15 órakor

A 25 éves születésnapját ünneplő „Matrica” Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját Ferenczi Illés néhai tanácselnök, múzeumalapító emléktáblájának koszorúzási ünnepségére.

14.30 órakor
Díjátadás Ferenczi Illés emlékére rendezett nyugdíjas vetélkedő győztesei részére.


Ezen a napon 13 órától a Múzeum falai között vetélkednek Ferenczi Illés emlékére a százhalombattai nyugdíjas klubok lelkes csapatai.A százhalombattai nyugdíjas klubok és mindazok akik velünk együtt emlékezni szeretnének Ferenczi Illésre 15 órakor a  Múzeum homlokfalán elhelyezett emléktábla előtt tiszteleghetnek a múzeumalapító emlékének.


Meghívó (pdf. verzió)

Sajtóanyag

Vetélkedővel és koszorúzással emlékeznek Ferenczi Illés múzeumalapítóra

2012. október 18-án (csütörtökön) 15 órakor kerül sor a százhalombattai „Matrica” Múzeum homlokfalán elhelyezett Ferenczi Illés emléktáblájának koszorúzási ünnepségére. Az ünnepségen Vicze Magdolna PhD a Múzeum igazgatója köszönti a vendégeket. Ferenczi Illés néhai tanácselnök helyettesre, a Múzeum alapítójára Szél Pál önkormányzati képviselő, az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság elnöke emlékezik. Közreműködnek: Pálinkás Panna és Tőke Péter 4/a osztályos tanulók az Eötvös Loránd Általános Iskola tanulói. Felkészítő tanár: Miklós Magda.

Ezen a napon a Múzeum falai között vetélkednek Ferenczi Illés emlékére a százhalombattai nyugdíjas klubok lelkes csapatai. 13 órától kerül sor a vetélkedőre, melyre öt nyugdíjas klub jelentkezett és készült.  A vetélkedő témája a Múzeum 25 éve és az 1987-es esztendő érdekesebb eseményei. Kiderül a vetélkedő végére: „Mi minden történt ebben az évben Százhalombattán, Magyarországon és a nagyvilágban”.  14.30 órakor kerül sor a díjátadásra, melyen a díjakat Szél Pál önkormányzati képviselő, az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság elnöke adja át a győzteseknek.

Ferenczi Illés 1960-ban fiatalon került Százhalombattára. 10 évig tanácselnökként, 1970  ̶ 1990 között tanácselnök-helyettesként szolgálta a községet, majd a várost. Ferenczi Illés megszállott helytörténésszé vált, figyelte és kutatta a határban előkerülő régészeti tárgyakat, a történelmi múlt megannyi írott és tárgyi emlékét. Segítette az akkor még viszonylag ritka régészeti ásatásokat, a kőolaj finomító és a hőerőmű építésekor előkerült leletek mentését. Az ásatásokhoz embereket toborzott, s ha csak tehette, sűrűn kilátogatott a feltárásokhoz.

A 80-as évek elején új tanácsháza építése kezdődött a városban. Ekkor felmerült a kérdés: mi legyen a régi épület, Bíró Pál kastélyának a sorsa? Az akkori Városi Tanács VB úgy döntött, hogy az épület régi szárnyában a helytörténeti gyűjtemény, új szárnyában pedig a zeneiskola kapjon helyet.

Dr. Poroszlai Ildikó, a „Matrica” Múzeum alapítója és közel húsz éven át első igazgatója, a Régészeti Park alapítója 1983-ban került Százhalombattára fiatalon. Ferenczi Illéssel közös feladatuk volt, hogy létrehozzanak egy helytörténeti gyűjteményt, amiből később múzeum lett. Közösen nagyon sokat tettek a megvalósítás érdekében.

A "Matrica" Honismereti Szakkör gyűjteménye képezte a megalakuló százhalombattai Helytörténeti Gyűjtemény, a későbbi "Matrica" Múzeum alapját. Az átalakítás, felújítás után a Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításának megnyitására 1987 decemberében került sor, pont 25 évvel ezelőtt.

Ferenczi Illés 1990-ben fiatalon, 58 éves korában hunyt el. Az intézmény 10 éves évfordulója alkalmából a Múzeum alapításában játszott kiemelkedő szerepét elismerve 1997-ben emléktáblát helyeztek el domborműves arcképével el a Múzeum falára.

Azóta minden évben megemlékeznek Ferenczi Illésről, munkatársai, barátai tisztelői. Emlékére a „Matrica” Múzeum évről évre vetélkedőket szervez.

Százhalombatta Város Önkormányzata 2008-ban új, a két múzeumalapító emlékéhez méltó, emléktáblát készíttetett, mely híven őrzi emléküket és munkásságukat.

Mára már Százhalombattán városhoz méltó múzeum lett, mely az idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját.

Ferenczi Illés értékmentő és identitásteremtő munkássága meghatározó volt a város és a múzeum életében.

Mindenkit sok szeretettel várnak az emlékező ünnepségre!

                                                                                                           Dobos Ágnes


Információ: 06 30 9966 045, agnesdobos@matricamuzeum.hu

Sajtóanyag (pdf.verzió)
Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum