2011. november 10.

Könyvbemutató

„A villanytelepi fiú – Emlékezés Csenterics Sándorra” a „Matrica” Múzeumban

2011. november 10-én (csütörtökön) 11 órakor kerül sor a százhalombattai „Matrica” Múzeumban Fellegi Tamás - „A villanytelepi fiú – Emlékezés Csenterics Sándorra” című könyvének bemutatójára. A kötetet az Argumentum Kiadó jelentette meg. A bemutatón köszöntőt mond: Sinka László, Százhalombatta Város alpolgármestere. A kötetet bemutatja Szekeres József városépítő, aki 1972-től 1990-ig irányította a várost és jó kapcsolatokat alakított ki az egykori igazgatóval.

Csenterics Sándor a Dunamenti Erőmű legendás alapító igazgatója, ugyanakkor Százhalombatta "alapító atyái"-nak egyike volt. 2011. július 8-án lett volna 100 éves. Az 1950-es évek második felében nehézipari miniszterhelyettesként játszott fontos szerepet az ország ipari fejlesztésében. Ebből egyenesen következett, hogy amikor a kormány Gazdasági Bizottsága 1958-as állásfoglalása alapján 1959-ben az a döntés született, hogy Százhalombattán kell felépíteni a Dunamenti Hőerőmű és a Dunai Kőolajipari Vállalatokat, 1960-ban Csenterics Sándort nevezték ki a Dunamenti Hőerőmű Vállalat (DHV) igazgatójának. Az első kapavágástól ő irányította a beruházást. Az anekdota szerint, amikor a szakemberek sokáig tanakodtak a helykijelölésnél, Csenterics Sándor a földre vágta a sapkáját és azt mondta: "Itt lesz az erőmű!" A Százhalombattára bevezető út az ő nevét viseli. Fellegi Tamás írja, hogy a pályakép, amely e kötetben elénk tárul, sok mindent elárul arról a világról és környezetről, amelyben élt és alkotott. Az életútból láthatóan kirajzolódik a 20. század egy szelete is, a villamosipar fejlődése. A könyv így nemcsak Csenterics Sándornak állít emléket, hanem munkatársainak is, akikkel együtt vett részt a falvak villamosításában, a battai erőmű létrehozásában.

A könyv szerzője Fellegi Tamás, szerkesztő, rendező, újságíró közelről ismerhette Csenterics Sándort, hisz családi kötelék fűzte össze őket. Az egykori alapító igazgató lánya, Csenterics Ágnes felesége a könyv írójának. A könyvbemutatón találkozhat a nagyközönség Csenterics Sándor lányával Csenterics Ágnes rendezővel is, aki büszkén ápolja édesapja emlékét.

A kötet a helyszínen, kedvezményes áron megvásárolható, s a szerzővel dedikáltatható.
Mindenkit sok szeretettel várnak a könyvbemutatóra, hogy együtt emlékezhessenek Csenterics Sándorra, az egykori „villanytelepi fiúra”, aki sokak emlékében pozitív példaként él tovább.

Meghívó (pdf verzió)


Dobos Ágnes


Információ: 06 30 9 966 045, agnesdobos@matricamuzeum.hu

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum