2009. október 7.

liveARCH NEMZETKÖZI KONFERENCIA

VIII. liveARCH (élő régészet) nemzetközi konferencia 
a százhalombattai „Matrica" Múzeum szervezésében
Időpont: 2009. október 7-11.


2009. október 7-11. között kerül megrendezésre Százhalombattán a „Matrica" Múzeum szervezésében a liveARCH VIII. nemzetközi konferencia „Tudomány és párbeszéd" (Az európai régészeti parkok és a kísérleti régészet problémái és perspektívái) címmel.


Európában jelenleg mintegy 250 szabadtéri régészeti bemutatóhely létezik. A liveARCH névre keresztelt együttműködést nyolc európai régészeti park hívta életre, annak érdekében, hogy tapasztalataikat és tudásukat egymással megosztva egy pán-Európai történelmi érdeklődésű kört alakítsanak ki. A fő célkitűzés a történelem és a régészet életre keltése és ezek nyilvánosság elé tárása. Ezen záró rendezvény keretein belül lehetőség nyílik a régészeti parkokat érintő kérdések, problémák és lehetőségek megvitatására.

A hollandiai Eindhoven Historische Openlucthmuseum Európa egyik legmodernebb régészeti parkja, melynek vezetése pár évvel ezelőtt úgy döntött, hogy az Európa szerte található különböző, egymástól nagyon eltérő régészeti parkok szakmai összefogása a továbbfejlődés szempontjából elengedhetetlen. Ezért „liveARCH" címen pályázatot nyújtott be az Európai Unióba, azzal a céllal, hogy Európa nyolc szakmailag kiemelkedő és legelsők között számon tartott régészeti parkjai megismerjék egymás munkásságát és ezen ismeretek birtokában kidolgozzanak egy útmutató kódexet a többi és leendő régészeti parkok számára. A pályázatban az eindhoveni múzeum magára vállalta a kiválasztott régészeti parkok közötti találkozók teljes koordinálását.
A százhalombattai Régészeti Park abban a szakmai elismerésben részesült, hogy - miután az eindhoveni múzeum megnyerte az Unió támogatását - meghívást kapott a pályázat nemes célkitűzésének megvalósítására, mint a nyolc kiválasztott, kiváló régészeti park egyike. A pályázat célkitűzései között szerepel egyrészt egymás parkjainak meglátogatása, szakmai programjaik megismerése, mely tapasztalatok hozzásegítik tudásuk bővítéséhez, munkájuk hitelesebbé, programjaik színesebbé tételéhez. Másrészt a tapasztalatcserék és szakmai tanácskozások teszik lehetővé a közös szakmai irányelvek kidolgozását. A nyolc múzeum kiválasztatásának aspektusai között, a kiemelkedő szakmai munka mellett fontos szempont volt az adott múzeum szakterülete is.

A liveARCH projekt olyan állandó együttműködési hálózatot hozott létre Living Archaeology (élő régészet) címmel, mely hosszú távon, szélesebb körű együttműködésen, tapasztalatcserén alapuló közös munkával, az európai szabadtéri régészeti parkok működését magasabb minőségi szintre emeli.
A projekt létrehozásának elsődleges célja az európai szintű történeti érdeklődés ösztönzése volt a régészeti korok szerepjáték fejlesztésével és népszerűsítésével, az előadók, kiállítók és a látogatók közti párbeszéd kialakításával.

A program keretében a tapasztalatcsere elméleti és gyakorlati képzés formájában, illetve a részt vevő intézmények munkatársainak cseréjével zajlik.

Társszervezetek, partnerek: Eindhoven Historische Openlucthmuseum, Hollandia,- Pfahlbaumuseum Unteruhldigen, Németország, - Araisi Archaeological Museum, Lettország, - Museo Civico Archeologico Etnologico Modena, Olaszország, - Scottish Crannog Centre, Anglia, - Lofotr Viking Museum, Norvégia, - Foteviken Museum, Svédország, - „Matrica" Múzeum, Magyarország.

A liveARCH project utolsó találkozóján az érintett országokból érkeznek a szakemberek, akik az elmúlt időszak tapasztalatait, javaslatait, lehetőségeit összegzik és osztják meg egymással. A konferencia fővédnöke: Vezér Mihály Százhalombatta Város polgármestere.

A konferenciát Vezér Mihály polgármester nyitja meg és köszönti a résztvevőket. A konferencia résztvevői közelebbről is megismerkednek a „Matrica" Múzeum" és a Régészeti Park szakmai és tudományos munkájával, eredményeivel.

A nemzetközi konferencia Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg.


Meghívó (pdf verzió)
Dobos Ágnes (+36-30-996-60-45)

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum