2008. november 29.

MESEMONDÓ EST ÉS "MATRICA" MŰHELY

„JÁTÉKVILÁG – MESEVILÁG”

MESEMONDÓ EST

 

A „Matrica” Múzeum a Kiss Áron Magyar Játék Társaság „JÁTÉKVILÁG” című kiállításához kapcsolódóan több rendezvénynek ad otthont november 29-én. 14 órakor a gyerekeket „Matrica Műhely” várja, ahol megismerkednek a kiállítással, és játékokat készítenek. 16 órakor „Mesemondó esttel” folytatódik a program „Folt hátán folk” címmel. Barangolhatnak a kicsik és nagyok a népzene és a népmese szárnyán a Folt Folk Form zenekarral.

A Folt Népzenei Együttes 2007-ben alakult meg, salgótarjáni lakosok lévén „a tarjáni banda” névvel is illetik őket. Tagjai tízenéve, egyesek húszonéve népzenét játszanak és tanítanak. A tiszta forrásból eredő népi kultúra megőrzését és továbbadását tartják fontosnak, ezért mindannyian az autentikus népzene hiteles tolmácsolása mellett kötelezték el magunkat. Az elmúlt évek során megismerkedtek a Kárpát-medence szinte minden etnikumának zenéjével. Műsorszámaikat a magyar népzene tárházából válogatják, Dunántúltól Moldváig, de mivel palócok, különösen fontosak számukra a Palóc-vidék zenéi. A vonós hangszerek mellett különleges, ritka hangszereket is megszólaltatnak, pl.: tekerőlant, cimbalom, furulya, koboz, tangóharmonika. A népzene gyűjtésével is foglalkoznak. A zenekar rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi fesztiváloknak úgy önálló koncertezéssel, mint néptánc kísérettel.

A zenekar mindezek mellett táncházakat tart és zenét tanít. A százhalombattai Forrás és Forr-Más táncegyüttes rendszeres kísérői.

A zenekar tagjai: Prímásuk, Lenkó Péter – népzenész, hangszerkészítő, az 1996-os Ki mit tud?-on hangszeres zene kategóriában győztesként került ki, Bacskai Balázs – a brácsa, hegedű és a tangóharmonika virtuóza, Andrássy Ferenc – népzenetanár, népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere címet viselő Dűvő együttessel dolgozott majd’ 3 évtizeden át és Szabó István – népzeneoktató, népzenész, korábban 8 évig játszott a Dűvő zenekarban.

A Mesemondó Esten a most megjelenő lemezükről különböző tájegységek népzenei világát mutatják be, és Szilaspogonyból meséket hallhatnak Nagy Zoltán gyűjtéséből.

Táncházzal zárul az est, ahol a résztvevők Nagy Anikó és Hájas Tibor koreográfusok közreműködésével néptáncokat tanulhatnak.

A színes program mellett november 29-30-án 10-18 óráig karácsonyi „Játék és ajándékvásár” várja az érdeklődőket. A Kiss Áron Magyar Játék Társaság tagjai kínálják természetes anyagokból készült népi játékaikat, alkotásaikat.

Dobos Ágnes – „Matrica” Múzeum

Info: 06 30 9966 045, 06 23 454 591

E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu

Meghívó (pdf verzió)

További információk a Folt zenekarról

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum