2012. november 26.

SZÜLETÉSNAPI ÜNNEPSÉG

SZÜLETÉSNAPI ÜNNEPSÉG (2012. november 26.)A "Matrica" Múzeum 2012-ben ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját. A Múzeum egész évben kiállításokkal, programokkal várja a látogatókat. A születénapi ünnepségre sok szeretettel várnak mindenkit a múzeum munkatársai.A 25 éves százhalombattai „Matrica” Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját jubileumi születésnapi ünnepségére, fogadásra és az azt követő programokra

2012. november 26-án (hétfő) 13 órától


13 órától: Interaktív délután

15 órakor: 25 ÉV – Jubileumi ünnepség

16.30 órakor: Visszaemlékezések

17.30 órakor: KoncertMEGHÍVÓ                       Jubileumi születésnap – A "Matrica" Múzeum 25 éve
 
2012. november 26-án (hétfőn) 13 órától kerül sor a százhalombattai „Matrica” Múzeum születésnapi ünnepségére.
Ezen a napon a Múzeum megnyitja kapuit és tereit a látogatók előtt.
13 órától Interaktív délutánra
várják az érdeklődőket és a meghívottakat. Bepillanthatnak a kulisszák mögé is, így a pincétől a padlásig nyitva áll a Múzeum. Tárlatvezetések, kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak várják a látogatókat.


15 órakor kerül sor a „Jubileumi ünnepségre”,
ahol Vicze Magdolna PhD köszönti a vendégeket, Vezér Mihály PhD polgármester mond beszédet és emlékezik a kezdetekre és az alapítókra néhai Ferenczi  Illésre egykori tanácselnök, majd tanácselnökhelyettesre és Dr. Poroszlai Ildikó néhai múzeumigazgatóra is. Takács Péter, egykori Honismereti Szakkör alapító tagja és a Barátság Kulturális Központ nyugalmazott igazgatója, műgyűjtő emlékezik.

A fogadás és a születésnapi torta után kerül sorA jubileumi születésnapon, napon ingyenesen látogatható a Múzeum ahova sok szeretettel meghívnak minden érdeklődőt!A „MATRICA” MÚZEUM (ejtsd: mátrika) a római kori település nevét viseli. A kis helytörténeti gyűjteményből kinőtt városi múzeum, ma európai hírű, mely 1987 óta fogadja a látogatókat. Ahol a tudományos kutatás mellett komoly közművelődési és múzeumpedagógiai munka folyik. A Múzeum épülete a Múzeum fennállásának 20 éves évfordulójára Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával megvalósított teljes körű rekonstrukciónak köszönhetően a XVIII. századra visszavezethető múltjához méltó külsőt kapott. Belül lifttel, klímaberendezéssel szolgálja a XXI. századi igényeket. A Múzeum, a gyönyörűen felújított műemlék jellegű épületben ekkor újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A Terek, emberek, évezredek című új állandó kiállítás ízelítőt ad a város több tízezer éves múltjából. Az állandó kiállítás mellett időszaki kiállítások, előadások, koncertek, múzeumpedagógiai órák és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket.

A „Matrica” Múzeumhoz tartozó szezonálisan nyitva tartó RÉGÉSZETI PARK, Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma 1996-ban nyitotta meg kapuit. A Parkban a bronzkorból, vaskorból feltárt házak kemencék, melléképületek hiteles rekonstrukciói épülnek. A „százhalmok” (a mai Óváros fölött található vaskori temetkezési hely) az előkelők sírkamráit rejtik. A halomsírmező déli részén, a 115. számú nagy halom alatt szenzációs építészeti leletet – 2700 éves, tölgyfából épített folyosós sírkamrát -, amelyet eredeti helyén tekinthet meg az érdeklődő. A halomsírban hang- és fényeffektusokkal kísért többnyelvű ismeretterjesztő film mutatja be a korszak temetési szertartását. A halmok között a korabeli élet elevenedik meg. Az őskori kézműves technikákat élvezettel gyakorolják a látogatók, miközben kemencében sült lepényt, régi korok receptjei szerint készült ételeket kóstolhatnak.
A „Matrica” Múzeum és Régészeti Park sok lehetőséget nyújt a természetet kedvelő, a történelem és a régészet iránt érdeklődő gyermekeknek, felnőtteknek.

A 25 éves születésnapját ünneplő „Matrica” Múzeum nemcsak a százhalombattai, hanem hazai és külföldi látogatóknak nyújt európai színvonalú szolgáltatást és nem mindennapi történelmi időutazást, különleges élményt.

Információ: Dobos Ágnes - T: 06 30 9966 045, 06 23 354 591   


Sajtóanyag (pdf. verzió)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum