Április 1-jén nyit a Régészeti Park

(2012. április 1.)

A Régészeti Park április 1-jétől újra várja a látogatókat!

Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma a különleges őskori hangulatot idéző Park az idén is sok érdekes kalandot ígér a látogatóknak. A szezonban gazdag programok, szolgáltatások várják a történelmet, régészetet kedvelőket egyénileg és csoportosan.

A több ezer éves múltat idéző őskori Parkban megismerhetik az őskorban élt emberek környezetét, építkezését, mindennapjait.  Elkészíthetik használati tárgyaikat, eszközeiket és ékszereiket is. 

A munkatársak korhű viseltbe öltözve fogadják a látogatókat megidézve a kor hangulatát. Sőt bepillantást nyerhetnek abba is: vajon hogyan telhetett akkoriban egy-egy nap?

A százhalmok, a városnak nevet adó vaskori halomsírok, melyek közül néhány már messziről is észrevehető, az előkelők sírkamráit rejtik. Az egyik feltárt, 2700 éves tölgyfából épített folyosós sírkamrát eredeti helyén tekintheti meg a látogató, ahol többnyelvű ismeretterjesztő film segítségével megismerheti a régmúlt korszak temetkezési szertartását.

 Az érdeklődők kipróbálhatják az őskori mesterségeket, megkóstolhatják a korabeli receptek alapján készített ételeket és az őskori lepényt.

Májustól minden hónap harmadik vasárnapján egész napos Családi Napokat szerveznek, amelyek során az őskor más-más területit ismerhetik meg. Őskori kézműves foglalkozások, kiállítások, játszóházak, ételkóstolók várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Időpontok: Május 20. Kelta Nap, június 17. Növények napja, július 15. Régészet napja, augusztus 19. Ókori játékok napja, szeptember 16. Viselettörténet.

A gyerekeket július 9-14-ig az első nyári táborban az ArchaeoSuli, augusztus 6-11-ig második nyári táborban az ArchaeOlimpia várja.

Az ünnepélyes szezonnyitó rendezvényre április 20-án kerül sor, mely kapcsolódik a Föld napjához is. A Régészeti Park szezonnyitóján és a „Matrica” Múzeumban ezen a napon emlékeznek Poroszlai Ildikó egykori múzeumalapítóra.  A múzeumalapító „Matrica” Múzeum homlokfalán elhelyezett emléktáblájának koszorúzási ünnepségével kezdődik a rendezvény. 

Október 20-án a Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolódva kerül megrendezésre a szezonzáró rendezvény.
A Régészeti Park október 31-ig várja a természetet kedvelő, a történelem és a régészet iránt érdeklődő gyermekeket, felnőtteket.
  

                                                                                                               Dobos Ágnes
Információ: 06 30 9 966 045, agnesdobos@matricamuzeum.hu


Meghívó (pdf  verzió)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum