CSALÁDI NAP - A CSONT NAPJA

(2010. augusztus 15.)

A csont napja" - Családi nap Régészeti Parkban
„Állatcsontok titkai"

Augusztus 15-én 10 - 17 óráig ismét várják az érdeklődőket a Régészeti Park családi rendezvényére. A különleges őskori környezetben ezen a napon az „Állatcsontok titkaira" kaphatnak választ azok a látogatók, akik ellátogatnak Százhalombattára. Az őskor számtalan titkot rejt, melyre a régészek az ásatások során előkerült leletek alapján keresik a választ. A tudományos vizsgálatok és tapasztalok alapján egy-egy népcsoport kultúrájára, társadalmi helyzetére és akár gazdaságára is rávilágítanak. Az itt szerzett tapasztalok, alapján a kísérleti régészet és a történeti állattan segít megfejteni, megismerni a különböző korok állatvilágát és annak hasznosságát. A családi napon a látogatóknak szeretnék élményszerűen átadni ezeket a tapasztalatokat. Így fény derülhet a következő kérdésekre is: Milyen állatok éltek az őskorban? Mire jó az állatcsont? Hogyan készültek a korabeli csonteszközök? Hány óra alatt készíthető el egy csonttű? A foglakozásokon, bemutatókon maguk is kipróbálhatják és megismerhetik mindezt.
10-13 óráig és 14-17 óráig - „Munkában az archeozoológus" Az állatcsontok eltérő tulajdonságainak bemutatása. Csonteszköz-készítési bemutató szakszerű magyarázatokkal.

11-13 óráig és 14-17 óráig - „Őskori játékokat" próbálhatnak ki kicsik és nagyok, mint pl. a képkirakó, vagy szerepjáték, ahol beleképzelhetik magukat az őskor világába. 11-13 óráig és 14-17 óráig - „Őskori kézművességet" próbálhatnak ki, ahol Százhalombattán talált, a múzeum kiállításában szereplő bronzkori átfúrt csontmedál, vaskori poncolt lemezékszer és agyagállatkák másolatának a készítése várja a vállalkozó kedvű ügyes „mestereket". Közben megtudhatják, hogy milyen állatok csontjaiból készültek a tárgyak.

13 órakor szabadtűzön készült római kori ebédet fogyaszthatnak, ahol megkóstolhatják a Matius módra készült különlegességet! Ebéd után egészen a program végéig őskori lepényt fogyaszthatnak!

14 órakor a „Régészeti Park felfedezésére" indulhatnak vezetővel és ismerkedhetnek a Régészeti Park történetével és látnivalóival. Egész nap megtekinthetik a városnak nevet adó „száz halmok" egyikét a 2700 éves eredeti helyén feltárt különleges halomsírt. Itt ismeretterjesztő film segítségével a kor temetkezési szokásába és szertartásába pillanthatnak bele. Várjuk a családokat, érdeklődőket ismét egy újabb őskori kalandra a Régészeti Parkba! A városban lévő „Matrica" Múzeum a város több tízezer éves múltját bemutató „Terek, emberek, évezredek" című új állandó kiállítása, Szőnyi István festőművész munkáiból és a Takács Galéria - Kolozsvári Festők munkáiból rendezett időszaki kiállítás várja még a látogatókat.


Meghívó (pdf verzió)Legközelebbi rendezvény a Régészeti Parkban: szeptember 19-én 10-17 óráig - Családi Nap - Viselettörténet (régi korok divatja a kőkortól a középkorig)

Dobos Ágnes (30+996-60-45)

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum