CSALÁDI NAP A RÉGÉSZETI PARKBAN - VISELETTÖRTÉNET

(2009. szeptember 20.)

Szeptember 20-án (vasárnap) 10-17 óráig Magyarország első őskori szabadtéri Múzeumában, igazi időutazáson vehetnek részt, akik ellátogatnak a Régészeti Parkba. A látogatókat őskori környezetben korabeli viseletben fogadják. Ezen a napon különleges zenés divatbemutatón mutatják be évezredek viseleteit is a kőkortól a középkorig! Egésznap kicsiknek, nagyoknak bemutatók, őskori kézműves foglalkozások, játékok szolgálják a szabadidő eltöltését! 10-11 óráig a Régészeti Park felfedezhetik idegenvezetővel.
11-13 óra és 14.30-17 óra között a „Kézműves foglalkozáson" évezredes technikákat gyakorolhatnak. A „Gyapjúmosástól a fonalfestésig" megismerkedhetnek a parkban folyó egyedülálló textilkísérletekkel. Az őskori viselettel is foglalkozó kísérletek eredményeként a környéken ma is fellelhető őshonos növényekkel festik, a gyapjúfonalat. Kipróbálhatják a gyapjú mosását, kártolását, fonását és festését... így megtudhatják, hogy az őskorban hogyan állították elő az őskori viseletek gazdag színvilágát. Az egyszerű szövéstechnikákat gyakorolhatják, és a saját kezükkel körmön fonhatnak, textilre pecsétlőzéssel díszíthetnek őskori motívumokat. A délutáni foglalkozáson a látogatók által egyik legkedveltebb technikát a bronzkori ékszerkészítés mesterségét is megtanulhatják. Mindezek mellet a családok őskori játékokat próbálhatnak ki. 13 órától a „Korabeli ételkóstolón" kőkori egytálételt kínálnak. Egész nap rekonstruált bronzkori rekonstruált kemencében sütött őskori lepényt kóstolhatnak.
13.30-14.30 óráig különleges „VISELETTÖRTÉNETI BEMUTATÓRA" kerül sor. Az egyes régészeti korszakokra jellemző férfi és női viseleti darabokat mutatják be zenés divatbemutatón az adott kort illusztráló zene kíséretében. A ruhák puszta látványán kívül kis ismertető segít eligazodni az alapanyagok, szövetek, színek, szabások, ékszerek, és viselésük módja között. Az itt bemutatásra kerülő ruhadarabok ismert régészeti leletek alapján készültek, ilyen többek között a franchauseni nő, a hallstatti sóbányász vagy a hochdorfi fejedelem ruházata. Ezek a viseletek előfutárai annak a néhány éve elkezdett textil kísérlet-sorozatnak, aminek eredményeként az egyes őskori kultúrák ruházatát készítik el. A ruharekonstrukciókat a múzeum restaurátorának felügyeletével és aktív közreműködésével valósítják meg. Ez a program évről évre gazdagodik egy-egy újabb, hitelesebb, nívósabb ruhadarabbal a szakma és a látogatók örömére.
Egész nap a településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok" közül megtekinthetik az egyik rekonstruált 2700 éves feltárt halomsírt, ahol a kor temetkezési szertartását ismerhetik meg. A vaskori falu kovácsműhelyénél Gáspár Pál Szilveszter ötvös vezetésével kipróbálhatják a kelta-eraviscus érem verését is.
A budapesti Vigadó térről induló szárnyas hajóval a Dunán is ellátogathatnak a rendezvényre! Igazi kaland várja azokat, akik ellátogatnak a Régészeti Parkban!


Meghívó (pdf verzió)


Legközelebbi rendezvény: Október 18-án 10-17 óráig - Szezonzáró a Régészeti Parkban - Családi Nap

Dobos Ágnes

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum