CSALÁDI NAP - A TŰZ NAPJA

(2010. június 20.)

„A TŰZ NAPJA" - Családi Nap a százhalombattai Régészeti Parkban

Június 20-án 10 -17 óráig várják az érdeklődőket a Régészeti Park ez évi második családi rendezvényére. A különleges őskori környezetben ez a nap a tűz jegyében zajlik. A tűznek az őskorban sokkal nagyobb szerepe volt, mint a mi életünkben. Sok olyan tűzzel kapcsolatos, tűzhöz kötődő tevékenység van ma is, amelyről nem is gondoljuk, hogy őskori eredetű. Figyeljük meg, próbáljuk ki mindezeket úgy, hogy közben beleéljük magunkat a munkát végző, tárgyalkotó bronzkori, vaskori ember helyzetébe!
10 órától a Régészeti Parkban az érdeklődők a tűz „nyomait"- kereshetik meg közösen.

11 órakor különleges kísérlet részesei lehetnek a családok, megismerhetik, mit rejt a kemence? Megleshetik, hogy az őskorban hogyan égették ki a kézzel készült kerámiákat. A kemence kibontása után fény derül, hogy hogyan sikerült az edényégetés! Az őskori edénymásolatokat készítő múzeumi munkatárs bontja ki a kemencét, és szedi ki a kb. 48 órával korábban behelyezett és kiégetett őskori agyagtárgyakat.

13 órakor szabadtűzön készült őskori ebédet fogyaszthatnak, ahol megkóstolhatják a kelta ragut! Ebéd után egészen a program végéig kemencében sült lepényt finom krémekkel fogyaszthatnak! A lepényre kerülő finom krémek, mint a csicseriborsó krém és fűszeres túrókrém igazi őskori ízt idéző gasztronómiai élmény.

Egész nap ellátogathatnak a kovács műhelyében, akit munka közben megnézhetnek és megtudhatják, mi mindent készít őskori technikával! A messziről jött kelta kovács fújtat, hevít, kalapál, vasat alakít akár a látogató közreműködésével is. Egész nap „Őskori műhelyek" várják azokat, akik az őskori kézművességet kedvelik és meg akarják ismerni. Készíthetnek agyagmécsest, csontmedált! Díszíthetnek lemez ékszert! Kipróbálhatják a búza hántolását és őrlését! A nap folyamán megtekinthetik a „száz halmok" egyikét a 2700 éves eredeti helyén feltárt különleges halomsírt, ahol ismerkedhetnek a kor temetkezési szokásával és szertartásával.

A szervezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a Családi Napokra szeptemberig minden hónap harmadik vasárnapján! Legközelebbi rendezvény a Régészeti Parkban: Július 18. 10-17 óráig: Családi Nap - Régészkedő

Meghívo (pdf verzió)


Dobos Ágnes
+36-30-996-60-45

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum