Családi Nap - Égitestek, bronzon, agyagon....

(2013. július 21.)

Égitestek bronzon, agyagon… a Régészeti Parkban


A „Hold napjához” kapcsolódva különleges témával folytatódik Százhalombattán 2013. július 21-én, vasárnap a „XVII. Családi Napok” rendezvénysorozat.  A Régészeti Parkban 10-17 óráig tartó program címe: „Égitestek, bronzon, agyagon”.

 

A családi napon a látogatók megismerhetnek néhány, az őskori napkultuszhoz, csillagászati ismeretekhez kapcsolódó tárggyal.

Az őskori népek bizonyosan rendelkeztek csillagászati ismeretekkel. Az egyiptomi hitvilágban Ré napistent egy bárka szállítja. Kárpát-medencei kora vaskori díszedényeken vízimadaras bárka közepén is napkorongot láthatunk. A rézkorból, a Krisztus előtti 4. évezredből szigorúan azonos irányba fektetett halottakat, sírsorokat ismerünk. A kora vaskori sírkamrákat a „százhalmok” területén is pontosan kelet-nyugati irányba tájolták. Egy jellegzetes alakú tárgyféleséget Holdidolnak neveznek a régészek. Az őskori Európa egyetlen égboltábrázolása a nebrai korong.Egész nap bemutató, kézműves foglalkozás, játszóház, őskori étel,- és lepénykóstoló várja a látogatókat!

Ebédre „Kőkori egytálételt” kóstolhatnak őskori recept alapján.

 

Délelőtt, délután a témához kapcsolódóan a látogatók festhetnek kavicsra nap- és csillagmotívumokat, készíthetnek bronzkori terítőt pecsételt mintával, ékszereket napbárka mintával és madár alakú csörgőt.

 

A nap vendége 13.30 órakor Ladányi Tamás asztrofotós, aki előadást tart „Tájak és csillagok színes világáról”. Az előadást fűszerezi különleges égi jelenségekkel, felvételekkel és zenével. Ladányi Tamás nemzetközi asztrofotó (TWAN) kiállítását 2012-ben láthatta a közönség a „Matrica” Múzeumban. Ekkor készített a Régészeti Parkról egy különleges fotót, mely a Régészeti Park éjszakai arcát mutatja meg.

Őskori felfedező útra indulhatnak vezetővel, egész nap megtekinthetik a városnak nevet adó 2700 éves vaskori halomsírt.

A Régészeti Park elől induló „Százlábú tanösvényen” túrázhatnak azok, akik a környezet régészeti, természeti kincseit, a térség különleges állat és növényvilágát szeretnék megismerni.

A látogatók a városban található „Matrica” Múzeum (ejtsd: mátrika), „Terek, emberek, évezredek” című állandó kiállítását is látogathatják. Továbbá, „Szánthó Tibor képzőművész 1000 arca” c. fotóművészeti és Farkas Bertalan az első magyar űrhajós repülésének 33 évfordulójának tiszteletére rendezett „Űrkutatás múltját, jelenét, jövőjét” bemutató időszaki kiállításokat is megtekinthetik.

A gazdag programokkal teli napon várják a gyerekeket, szülőket és nagyszülőket!

                                                                                                                  Dobos Ágnes

 

Információ: 06 30 9966 045, 06 23 354 591

agnesdobos@matricamuzeum.hu


Meghívó (Pdf. verzió)
Sajtóanyag (Pdf. verzió)
Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum