Családi Nap - Folyón innen, folyón túl...( az őskorban)

(2013. június 16.)

Családi Nap - Folyón innen, folyón túl...( az őskorban) (2013. június 16.)

2013. június 16-án, vasárnap folytatódik a „XVII. Családi Napok” rendezvénysorozat a százhalombattai Régészeti Parkban. A 10-17óráig tartó program a „nemzetközi Duna-naphoz” kapcsolódik, „Folyón innen, folyón túl” címmel. Ezen a napon a látogatók megismerkednek a Duna-menti bronzkori élettel.

A Duna a bronzkorban is összekötő kapocs és különböző népcsoportokat elválasztó határvonal is volt. Akkor talán még iható tisztaságú volt a vize. Fatörzsből kivájt bödönhajókat már az újkőkor idején is készítettek. A bronzkorból halászathoz használt hálónehezékeket, csontszigonyokat, csont- majd bronzhorgokat ismerünk.  Nyersanyagok, félkész és kész termékek vándorlása zajlott szárazföldi és vízi utakon. A bronzkorban az élet és a halál határát úgy képzelték el, mint egy nagy folyót.

Egésznap bemutató, kézműves foglalkozás, játszóház, őskori étel,- és lepénykóstoló várja a látogatókat!

Délelőtt a „Százlábú tanösvényen” túrázhatnak vezetővel, ahol felfedezhetik közösen a régészeti, természeti kincsekeit, a térség különleges állat és növényvilágát.Ebédre „Bronzkori sörös lencsét” kóstolhatnak őskori recept alapján.

Délelőtt, délután a témához kapcsolódóan készíthetnek a látogatók: bőr vízhordót, csónakmakettet agyagból, csonthorgot, fatutaj, de kipróbálhatják a hálókötést is. Különböző őskori játékokat is játszhatnak, melyek a folyóhoz kapcsolódnak. Az őskorból még sok érdekesség is várja a gyerekeket.

Különleges vendége is lesz a napnak 13.30 órakor! Kovács Mariann mesemondó meséit hallgathatják kicsik és nagyok a vízről, folyóról…..

Felfedezhetik vezetővel az őskori Parkot, egésznap megtekinthetik a városnak nevet adó 2700 éves vaskori halomsírt.

A látogatók a városban található „Matrica” Múzeum (ejtsd: mátrika), „Terek, emberek, évezredek” című állandó kiállítást is látogathatják. Továbbá, „Szánthó Tibor képzőművész 1000 arca” c. fotóművészeti és Farkas Bertalan az első magyar űrhajós repülésének 33 évfordulójának tiszteletére rendezett Űrkutatás, múltját, jelenét, jövőjét bemutató időszaki kiállításokat is megtekinthetik.

A gazdag programokkal teli napon várják a gyerekeket, szülőket és nagyszülőket!

 

                                                                                                         Dobos Ágnes

 

Információ: 06 30 9966 045, 06 23 354 591


                                                                                

Meghívó (Pdf. verzió)


Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum