CSALÁDI NAP - JÁTSSZUNK ŐSKORT! PRÓBÁLJUK KI EGYÜTT!

(2008. május 18.)

Magyarország első őskori szabadtéri múzeumában gazdag programokkal, szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket egyénileg és csoportosan. A különleges őskori környezetben bepillantást nyerhetnek az őskori ember életterébe, kipróbálhatják az őskori mesterségeket, és megkóstolhatják a korabeli receptek alapján készített ételeket és a lepényt.
Május 18-án 10-17 óráig várják a történelmet, régészetet, kedvelőket a XII. Családi Napok rendezvénysorozatának első programjára, ahol a kísérleti régészettel ismerkedhetnek meg.
10-12 óráig a Régészeti Park felfedezésére indulhatnak azok, akik szakavatott vezetővel szeretnék bejárni a parkot. 11-12 és 13 -14.30 óra között Lengyel György régész „Kőpattintó bemutatóján” vehetnek részt, ahol próbálhatják a kőpenge használatát. 12-12.30 óráig az ételkóstolón óhallstatti babtálat kínálnak, egész nap rekonstruált kemencében, helyben készült őskori lepényt kóstolhatnak. 12.30 -13.30 óráig „Szóljanak a dobok” címmel Afrosound bemutató, ahol közösen dobolhatnak. 14-15 óráig játékokon és meséken keresztül ismerkedhetnek meg a gabonával, a kövekkel és csontokkal. Mire és hogyan használták és mit készítettek belőle? 15-17 óráig kézműves foglalkozáson kipróbálhatják az őskori technikákat. Elmélyülhetnek a csontcsiszolás-, csontfúrás mesterségében, kipróbálhatják az őskori íjfúró használatát, a gabona hántolását őskori módon, a gabonaőrlését őrlőkövön és megismerhetik, hogyan készül az őskori lepény. A jó munka eredményeként elvihetik haza az elkészített tárgyakat. A nap folyamán az érdeklődők figyelemmel kísérhetik a kísérleti kerámiaégetés folyamatát. 11 órától a feltárt 2700 éves halomsír látogatható, ahol megismerhető a vaskori ember temetkezési szertartása. A következő Családi Napon június 15-én az őskori építési módokkal ismerkedhetnek meg a látogatók! Az idei szezonban az őskor különböző területeit mutatják be az érdeklődőknek. Érdemes részt venni az őskori időutazásban a többi Családi Napon is, ahol együtt kalandozhatnak a régészet, a régészeti növénytan, a textilkísérletek és a viselettörténet területein.

A szervezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Meghívó (pdf verzió)T: 06- 23-350-537

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum