Családi Nap - Ókori Játékok napja

(2012. augusztus 19.)

Ókori játékok Napja a családi napon a százhalombattai Régészeti Parkban

2012. augusztus 19-én 10 - 17 óráig kaland-játékra várják az érdeklődőket a Régészeti Parkba.
Magyarország első őskori szabadtéri múzeumában, különleges őskori környezetben a családi napon az ókori játékoké a főszerep.  A múzeum munkatársai minden alkalommal különleges programokat ígérnek kicsiknek és nagyoknak. Az ókori játékok napján a mezítlábas gyerektalpak megérezhetik, milyen lehetett a régi korokban szaladgálni, játszani a természetben. Délelőtt, délután kézműves foglalkozás, játszóház várja az érdeklődőket, ahol ókori játékokat készíthetnek, közös és egyéni játékokat játszhatnak.


Az ókort idéző játékok Németh György klasszikus játékgyűjteményéből származnak (Ókori játékok könyve – Játszd újra!). Egyedül vagy közösen lehet játszani ezeket a játékokat, néhányat egyszerű eszközökkel, hétköznapi tárgyakkal. Szinte mindegyik játék ismert a mai korban is, bár a kisebbek talán itt ismerkednek meg a jojóval, a mozaikkal, a malomjáték többféle változatával vagy a pénzérme megpörgetésével. Ez utóbbi nem olyan könnyű, mint gondolnánk! A kosárban lévő golyókat úgy kell egymás mellől kiszedni, hogy a többi golyó ne mozduljon meg. Ugye ez a játék is ismerős? A dióval való játékok variációja szinte végtelen, a diót lehet dobni, lejtőn gurítani, toronnyá építeni. Az ókoriak a fejtörőket is kedvelték, itt ki lehet próbálni az önmagába visszatérő szám megfejtését vagy a középpontból induló szórejtvény megoldását. Akinek van kedve, szoborrá alakulhat, akinek van ereje, összemérheti a többiekével a kötélhúzó versenyben.

A kézműves foglalkozáson egyrészt játékszereket alkothatnak a gyerekek „korabeli” alapanyagokból, például agyagból, csontból, vagy pedig a mai gyerekek által kedvelt „régi tárgyakat” készíthetik el. Ilyen például fából a zúgattyú vagy az őskori és ókori mintákkal megfestett kavics.

11 és 14 órakor vezetővel felfedezhetik a Parkot és ismerkedhetnek az őskorral.
13 órakor Matius módra készült különleges ételt, mellé őskori lepényt kóstolhatnak.

Egész nap akadálypálya áll rendelkezésre. A vesszőből lefektetett útvesztő a Park hatalmas füves területén ókori labirintus rajza alapján készült.A nap folyamán megtekinthetik a „száz halmok” egyikét, a 2700 éves, eredeti helyén feltárt különleges halomsírt, ahol ismerkedhetnek a kor temetkezési szokásával és szertartásával.
Egyénileg bejárhatják a Régészeti Park elől induló „Százlábú” tanösvényt is.
A városban lévő „Matrica” Múzeum (ejtsd: mátrika) a város több tízezer éves múltját bemutató „Terek, emberek, évezredek” című állandó kiállítása, az éjszaka csodái asztro-fotókiállítás és a nap témájához kapcsolódó „A SAX projekt vajon mi?„ című, 12 éve zajló nemzetközi ásatást bemutató kiállítás várja a látogatókat!

Legközelebbi rendezvény a Régészeti Parkban:

Szeptember 16. 10-17 óráig: Családi Nap – Régmúlt idők divatja

A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak az ókori kalandra!

                                                                                                         Dobos ÁgnesInformáció: 06 30 9966 045, 06 23 354 591
E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu


MEGHÍVÓ - PROGRAM

(Pdf. verzió)
Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum