Családi Nap- Régészet napja - Régészkedő újra meg újra... Te lennél régész?

(2012. július 15.)

10 - 17 óráig


„RÉGÉSZKEDŐ” Családi nap – Régészkedő újra meg újra… Te lennél régész?   
a százhalombattai Régészeti Parkban?

2012. július 15-én 10 - 17 óráig ismét várják az érdeklődőket a Régészeti Park családi rendezvényére. A különleges őskori környezetben ezen a napon a régészettel ismerkednek meg a látogatók. Elveszett egy vödör... A vödörben föld van, a földben sok-sok tárgy, mintha régészeti leletek lennének. Mi történik velük, ha előkerülnek a földből? Ezekre a kérdésekre kapnak választ azok, akik ellátogatnak Százhalombattára. Az izgalmakat ígérő napon a látogató bepillanthat abban a folyamatban, ami a régészeti lelet előkerülésétől a kiállításba kerülésig történik.
Vödörből a leletekkel kevert föld szitálása, válogatása történik, így megtalálhatják a régész jelöltek a (kavics, kő, edénytöredék, csiga, magocskák, faszén, csont…) maradványokat.  Kipróbálhatják a nagyítót mely alatt a múlt megelevenedik. Adatlapon rögzíthetik az adatokat. Megtudhatják mi is a rétegsor rajz, az ásatási engedély, lelőhely bejelentő adatlap… Régészeti fejtörő írásban, a nagyobbaknak.


11–14 óráig és 14–17 óráig a restaurátor műhely titkai várják a kicsiket és nagyokat. A kézműves foglalkozáson a restaurátor munkájával ismerkedhetnek meg és kipróbálhatják a restaurálás egy-egy,  
munkafázisát.
11 és 14 órakor a „Régészeti Park felfedezésére” indulhatnak azok, akik többet szeretnének megtudni a Parkról és annak történetéről.


13 órakor szabadtűzön készült babgulyást fogyaszthatnak, mely a régészek kedvenc étele.
Ebéd után és egésznap egészen a program végéig őskori lepényt fogyaszthatnak! 


Egész nap vendégeskedhetnek a régész házában a régésznél!
A nap folyamán megtekinthetik a „száz halmok” egyikét a 2700 éves eredeti helyén feltárt különleges halomsírt, ahol ismerkedhetnek a kor temetkezési szokásával és szertartásával.


Egyénileg bejárhatják a Régészeti Park elől induló „Százlábú” tanösvényt ahol ismerkedhetnek a környezettel.A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak az őskori kalandra!


A városban lévő „Matrica” Múzeum (ejtsd: mátrika) a város több tízezer éves múltját bemutató „Terek, emberek, évezredek” című állandó kiállítása, az éjszaka csodái asztro-fotókiállítás és a nap témájához kapcsolódó „A SAX projekt vajon mi? „ című, 12 éve zajló nemzetközi ásatást bemutató kiállítás várja a látogatókat!


Legközelebbi rendezvény a Régészeti Parkban: Augusztus 19.  10-17 óráig: Családi Nap – Ókori játékok napja


                                                                                                                                Dobos Ágnes


Információ: 06 30 9966 045
E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu


PROGRAM

Pdf verzíó
Letölthető sajtóanyagEsemények
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum