CSALÁDI NAP - RÉGÉSZKEDŐ

(2010. július 18.)

„RÉGÉSZKEDŐ" - Családi nap a százhalombattai Régészeti Parkban
„Az elveszett ásatási vödör"

Július 18-án 10 - 17 óráig ismét várjuk az érdeklődőket a Régészeti Park családi rendezvényére. A különleges őskori környezetben ezen a napon a régészettel ismerkednek meg a látogatók. Elveszett egy vödör... A vödörben föld van, a földben sok-sok tárgy, mintha régészeti leletek lennének. Mi történik velük, ha előkerülnek a földből? Ezekre a kérdésekre kapnak választ azok, akik ellátogatnak Százhalombattára.
Az izgalmakat ígérő napon a látogató bepillanthat abban a folyamatban, ami a régészeti lelet előkerülésétől a kiállításba kerülésig történik. Betekinthet az ásatáson zajló talajtani, növénytani és állattani munkába is. Mikroszkóp alatt vagy szabad szemmel kis maradványokat válogathat külön. A restaurátor műhelyben leletet tisztogathat, és törött edényt ragaszthat össze. Megnézheti, mi minden van a régész munka-asztalán.

11-13 óráig és 14-17 óráig „Játszóház" várja a kicsiket és nagyokat, ahol érdekes kérdésekre kaphatnak választ a gyerekek a különböző játékokon keresztül. Pl. kipróbálhatják a „csontváz-játékot" ahol fény derülhet arra, mi maradna belőlünk 500 év múlva. A „múzeum-játék" is érdekes lehet, ahol a gyerekek elképzelhetik, hogy ők muzeológusok. A régészeti lelet/töredék rajzát is kiegészíthetik egész tárggyá. Mindezek mellett sok érdekes játékot próbálhatnak még ki, melyek kapcsolódnak a régészethez.

11-13 óráig és 14-17 óráig az „őskori kézműves műhelyben" elkészíthetik a kőeszköz makettjét, a kerítés makettet, kipróbálhatják az agyagozás-restaurálás mesterséget, de poncolhatnak is.

13 órakor szabadtűzön készült őskori ebédet fogyaszthatnak, ahol megkóstolhatják a bronzkori szárnyas levest! Ebéd után egészen a program végéig őskori lepényt fogyaszthatnak!

14 órakor a „Régészeti Park felfedezésére" indulhatnak azok, akik többet szeretnének megtudni a Parkról és annak történetéről.

Egész nap kiállítás várja azokat, akik kíváncsiak a régész munka - asztalára. A nap folyamán megtekinthetik a „száz halmok" egyikét a 2700 éves eredeti helyén feltárt különleges halomsírt, ahol ismerkedhetnek a kor temetkezési szokásával és szertartásával. Mindenkit sok szeretettel várunk az őskori kalandra!


Meghívó (pdf verzió)A városban lévő „Matrica" Múzeum (ejtsd: mátrika) a város több tízezer éves múltját bemutató „Terek, emberek, évezredek" című új állandó kiállítása, Szőnyi István festőművész munkáiból és a Takács Galéria - Kolozsvári Festők munkáiból rendezett időszaki kiállítás várja még a látogatókat.

Legközelebbi rendezvény a Régészeti Parkban: Augusztus 15. 10-17 óráig: Családi Nap - A csont napja

Dobos Ágnes

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum