Családi Nap - Régmúlt idők divatja - A szarmata új ruhája

(2012. szeptember 16.)

Régmúlt idő divatja a százhalombattai Régészeti Parkban
A szarmata ruhája – VISELETTÖRTÉNETI Családi nap

Szeptember 16-án (vasárnap) 10-17 óráig, régmúlt idő divatjával ismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak Százhalombattára. A Régészeti Park családi napján különleges eseményeként Magyarországon is egyedülálló zenés divatbemutatón mutatják be évezredek viseleteit a bronzkortól a középkorig!
A nap egyrészt a textilről, az öltözködésről másrészt pedig a szarmatákról szól..
A délelőtti kézműves foglalkozáson a szarmaták által nagyon kedvelt üvegpaszta-gyöngyökhöz hasonlókat készíthet a látogató. Agyagozhat és szőhetnek is, de az ügyesebbek akár késtokot is készíthetnek bőrből.
11 és 14.30 órakor a látogatók felfedezhetik az őskort, megismerhetik meg a Régészeti Parkot.
12.30 órától a „Korabeli ételkóstolón” korabeli recept alapján készülő ízletes ételt kínálnak. A „szarmata húsos ragu” egyik eleme a köles. Növény-és ételmaradványok elemzése tanúsítja, hogy ez volt a leggyakoribb szarmata táplálék. Szívesen fogyasztottak még állati belsőségeket, vért és zsírt is. A hús az ünnepnapok eledele lehetett. Modern táplálkozástudományi elemzések szerint a köles nagyon értékes beltartalommal rendelkezik. Fogyasztásával szépül a bőr, a haj, erősödik a szem. Mindehhez egész nap rekonstruált bronzkori kemencében sütött őskori lepényt kóstolhatnak.

13.30 órától Magyarországon egyedülállónak mondható különleges „VISELETTÖRTÉNETI BEMUTATÓRA” kerül sor. Az egyes régészeti korszakokra jellemző férfi és női viseleti darabokat mutatják be „zenés divatbemutatón” az adott kort illusztráló zene kíséretében. A ruhák puszta látványán kívül kis ismertető segít eligazodni az alapanyagok, szövetek, színek, szabások, ékszerek, és viselésük módja között.  Az itt bemutatásra kerülő ruhadarabok ismert régészeti leletek alapján készültek, melyek kollekciója évről évre bővül egy-egy újabb, hitelesebb, nívósabb ruhadarabbal a szakma és a látogatók örömére. 


A „Matrica” Divatház varróműhelyében az utóbbi 1 évben került megtervezésre és megvarrásra egy jellegzetes szarmata női viselet. A keleti eredetű szarmata népesség a Római Birodalom keleti szomszédságában, az Alföldön élt. A bemutatásra kerülő ruházatot 2400 darab felvarrt gyöngy díszíti. A szarmata ruha igazi különlegessége a régmúlt idők divatjának.
14. 30 órától a délutáni játszóházban ókori játékokat próbálhatnak ki a látogatók.
Egész nap látogathatják a szövőasszony házát, ahol interaktív bemutatót tartanak.  A településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok” közül megtekinthetik az egyik rekonstruált 2700 éves feltárt halomsírt, ahol a kor temetkezési szertartását ismerhetik meg.


Igazi viselettörténeti utazás várja azokat, akik ellátogatnak a Régészeti Parkba! 


Legközelebbi rendezvény:

Október 20. 10-17 óráig – Múzeumok Őszi fesztiválja – Szezonzáró
                                                                                                                   

                                                                                                                Dobos Ágnes

Információ: 06 30 9966 045
E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu


MEGHÍVÓ

(pdf. verzió)Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum