Családi Nap - Viselettörténet

(2010. szeptember 19.)

Régi korok divatja - „VISELETTÖRTÉNET"
Családi Nap a százhalombattai Régészeti Parkban

Szeptember 19-én (vasárnap) 10-17 óráig, különleges utazáson vehetnek részt, akik ellátogatnak Százhalombattára. Az őskori környezetben ezen a napon különleges zenés divatbemutatón mutatják be évezredek viseleteit is a bronzkortól a középkorig! Egésznap kicsiknek, nagyoknak bemutatók, őskori kézműves foglalkozások, játékok szolgálják a szabadidő eltöltését!

10 - 11 óráig a látogatók felfedezőlappal járhatják be és ismerhetik meg a Régészeti Parkot.
11 - 13 óra és 14. 30 - 17 óra között a „Kézműves foglalkozáson" évezredes technikákat gyakorolhatnak. Egy rongybaba bronzkori és római kori viseletét elkészíthetik, kézi szőttesből szütyőt varrhatnak. Cserépedény oldalából kivágott agyagdarab átfúrásával, őskori orsógombot készítvén, ki lehet majd próbálni az őskori gyapjúfonal-fonást is. Betekintést nyerhetnek a parkban folyó egyedülálló textilkísérletekbe. Az őskori viselettel is foglalkozó kísérletek eredményeként a környéken ma is fellelhető őshonos növényekkel festik, a gyapjúfonalat. Így megtudhatják, hogy az őskorban hogyan állították elő az őskori viseletek gazdag színvilágát.

13 órától a „Korabeli ételkóstolón" római kori recept alapján készülő ízletes, illatos csirkelevest kínálnak. Mindehhez egész nap rekonstruált bronzkori kemencében sütött őskori lepényt kóstolhatnak.

13.30 órától Magyarországon egyedülállónak mondható különleges „VISELETTÖRTÉNETI BEMUTATÓRA" kerül sor. Az egyes régészeti korszakokra jellemző férfi és női viseleti darabokat mutatják be „zenés divatbemutatón" az adott kort illusztráló zene kíséretében. A ruhák puszta látványán kívül kis ismertető segít eligazodni az alapanyagok, szövetek, színek,
szabások, ékszerek, és viselésük módja között. A lelkes önkéntes manökenek őskori, római kori és középkori viseleteket fognak magukra ölteni. A részben a százhalombattai Sérültekért Alapítvány tagjai által szőtt alapanyagokból, hiteles bronzkori, vaskori ruhák és kellékek a múzeumi munkatársak keze alól kerültek ki. Az itt bemutatásra kerülő ruhadarabok ismert régészeti leletek alapján készültek, melyek kollekciója évről évre bővül egy-egy újabb, hitelesebb, nívósabb ruhadarabbal a szakma és a látogatók örömére.

Őskori babasarok várja 11-17 óra között a legkisebbeket, ahol természetes anyagokból készített kis játékok, puha szőrmék varázsolják el a gyerekeket. Egésznap a településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok" közül megtekinthetik az egyik rekonstruált 2700 éves feltárt halomsírt, ahol a kor temetkezési szertartását ismerhetik meg. Igazi viselettörténeti kaland várja azokat, akik ellátogatnak a Régészeti Parkba!

Meghívó (pdf verzió)


Legközelebbi rendezvény: október 16-án 10-17 óráig - Múzeumok Őszi fesztiválja - Szezonzáró családi nap


Dobos Ágnes
(30+996-60-45)

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum