IX. NYÁRI SZABADTÉRI SZÍNHÁZI ESTÉK - JÁNOS VITÉZ

(2008. június 29.)

Magyarország első őskori szabadtéri Múzeumában, a Régészeti Parkban a Szabadtéri Színházi Esték rendezvényei 2008-ban kilencedik alkalommal kerülnek megrendezésre Százhalombatta Önkormányzatának támogatásával. Júniusban és júliusban három estén keresztül várják a közönséget a különleges őskori környezetben a 2700 éves halomsírok közötti szabadtéri színpadon. A „Matrica” Múzeum törekvése, hogy a Régészeti Parkban különböző művészeti ágaknak adjon teret és minden korcsoport érdeklődését, felkeltse. Az elmúlt nyolc évben bemutattak szertartásjátékot a város történelmi múltjáról, de megtalálható volt a palettán, a magyar népzenei hagyományokra alapozó könnyűzenei program, valamint klasszikus népzenei feldolgozás és prózai darab is.

Június 29-én 20 órakor a nyitórendezvényen Petőfi Sándor költeményét a János vitéz című zenés játékot láthatja a közönség a Sziget Színház előadásában, Pintér Tibor főszereplésével. A költemény Petőfi legnépszerűbb alkotásai közé tartozik. A népmesék közül a tündérmesékkel tart rokonságot, mert csodás lényeket vonultat fel és csodás események történnek benne. A darabban a magyar irodalom örökkön élő figurája elevenedik meg, a kukoricásban született János, aki példamutató szerelmével és örök hűségével Iluska iránt, klasszikus értékrendre tanít minket egy fantasztikus mesén keresztül. A darabot rendezte Maros Gábor, zenéjét szerezte Kacsóh Pongrác. Szereplők: Bordás Barbara, Szegedi Csaba, Lőrincz Andrea, Berecz György, Várfi Sándor, Rosta Claudia, Bencze Sándor valamint: Kórus, huszárok és falu népe. A szigetszentmiklósi Sziget Színház Pintér Tibor vezetésével már nem először mutatkozik be a Régészeti Parkban, a színművészt a helyszín is megihlette és 2004-ben megírta Százhalombatta himnuszát.

 

Folytatásként július 12-én 21 órakor várják az érdeklődőket Plautus: A hetvenkedő katona című komédiájára a Pécsi Szabadtéri Játékok és a Pécsi Janus Egyetemi Színház közös bemutatójára.

 

A színházi esték záró rendezvényére július 26-án 21 órakor kerül sor, ahol Román Sándor koreográfiáját a „Nagyidai Cigányokcímű előadást mutatja be az Experidance Tánckara a Legrand Zrt. támogatásával.

 

Az előadásokra jegyek megvásárolhatók Százhalombattán a „Matrica” Múzeumban, a DomiTours Utazási Irodában, a Barátság Művelődési Központban, a helyszínen és elővételben, valamint az InterTicket országos jegyirodai hálózatán és a www.jegy.hu címen.

 

A szervezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a színházi estékre a különleges őskori környezetben, mely hangulatával is ígéretes kikapcsolódást ígér egy szép nyári estén kicsiknek és nagyoknak!


Meghívó (pdf verzió)


Dobos Ágnes

„Matrica” Múzeum

 

Bővebb információ: 06 30 9966 045, 06 23 354-591           

E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum