Kutatók Éjszakája 2010

(2010. szeptember 24.)

Kutatók éjszakája a százhalombattai Régészeti Parkban 

2010. szeptember 24-én 17-20 óráig

Mottó: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi." (Einstein)A Régészeti Parkban ezen az éjszakáján a múzeum munkatársai segítségével bepillantást nyerhet a látogató a kutatók titokzatos világába. A régész, a biológus, az archeobotanikus és a régészeti talajmikromorfológus kutatási területeivel ismerkedhet az aki, ellátogat Százhalombattára.

Egyetlen éjszakára idén is játékos és szórakoztató formát ölt a tudomány: szeptember 24-én országszerte közérthető nyelven vár kicsiket és nagyokat a Kutatók Éjszakáján. Tank a levegőben, intelligens robotok, arborétumi bújócska, Street Science az ország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, nagyközönség számára nyitott eseménysorozatán. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál-jellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése, közérthetően. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár ötödször rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek. Idén 22 intézmény programjaira több mint negyvenezer látogatót várnak a szervezők 21 városban.A százhalombattai Régészeti Park az idén először csatlakozik az országos rendezvénysorozathoz. A park hazai és nemzetközi szinten számos szakmai sikereket ért el és szerzett kiváló elismeréseket. A kísérleti régészet terén, Magyarországon elsőként, de nemzetközi szinten is komoly szakmai eredményeket mondhat magáénak. A kutatások eredményeit rendezvényei, programjai kapcsán közvetíti a látogatók nyelvére lefordítva. A múzeumpedagógia segítségével élményszerű és a tanulást elősegítő interaktív programok segítik a látogatókat elkalauzolni az őskor világába. A kutatók éjszakáján a múzeum kutatói teszik mindezt, így 17- 20 óráig a tudományé a főszerep, ahol a látogató megismerheti és átélheti a régészek rejtélyes világát. „Életre keltett őskor" - A parkban sétálhatnak a régésszel a megelevenített bronzkori és vaskori falvakban. „Mikroszkóp alatt a világ" - Ahol a növények és az ember kapcsolatára kaphatnak választ. Az este során 4 000 évet utazhatnak vissza az időben azok, akiket érdekel a mikroszkópon túli világ. A biológustól
megtudhatják, hogy mi is az a pollencsapda, és hogyan működik? „Talajok és régészeti üledékek üveglapba zárva" - a talajmikromorfológus segítségével fény derül arra, hogy mi is az a vékonycsiszolat és mi látható benne a mikroszkóp alatt? „Színek, textúrák, pH és pezsgő talaj" - Ismerkedés a különböző talajokkal, pH mérés, talajok mésztartalmának a vizsgálata. Betekintést kaphatnak még a parkban folyó növénytermesztésbe, mint pl. az évek óta tartó gabonakísérletekbe. A programokra a kutatók éjszkája honlapján lehet regisztrálni.

A szervezők kicsiket és nagyokat sok szeretettel várnak ezen az estén is e különleges világot bemutató utazásra!


Program (pdf verzió)


Dobos Ágnes
(30+996-60-45)

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum