SZABADTÉRI SZÍNHÁZI ESTÉK - NAGYIDAI CIGÁNYOK

(2008. július 26.)

Július 26-án 21 órakor
Nagyidai cigányok a százhalombattai Régészeti Park szabadtéri színpadán

A Régészeti Parkban a nyári Szabadtéri Színházi Esték előadásai már kilencedik éve kerülnek megrendezésre, nagy sikerrel. A hagyományteremtő céllal létrejött kezdeményezés mára már országos színtű rendezvény lett és a város kulturális életében meghatározó szerepet tölt be. Magyarország első őskori Szabadtéri Múzeumának színpadán az előadások helyszíne archaikus, természetes őskori környezet a 2700 éves vaskori halmok között különleges élményt nyújt a művészeknek és a nézőknek egyaránt. A „Matrica” Múzeum évről évre különböző művészeti ágaknak ad teret a színházi estéin, melyek Százhalombatta Önkormányzatának támogatásával valósulnak meg. Fontos célja a szervezőknek, hogy minden korcsoport figyelmét felhívják a színházi estékre és ezen keresztül a Régészeti Parkra is. A nyitórendezvényen a Sziget Színház, János vitéz című zenés játékot láthatta a közönség folytatásként, pedig Plautus: A hetvenkedő katona c. vígjátékot a Pécsi Janus Egyetemi Színház előadásában. A rendezvénysorozat zárásaként július 26-án 21 órakor Román Sándor koreográfiáját a „Nagyidai Cigányok” című táncjátékot mutatja be az Experidance Tánckara a Legrand Zrt. támogatásával. A Nagyidai cigányok Arany János azonos című vígeposzából készült két részes táncjáték, tele költészettel, humorral, s olyan bravúros koreográfiával mely az együttes stílusát jól ismerő és azt, szerető nézőket is elkápráztatja. A költő műve – melyet 1852-ben írt a szabadságharc paródiájaként - megtörtént eseményen alapul: A XVI. század közepén Puch generális labanc serege ostromolta Nagyida várát. Mindezt meséli el az ExperiDance Társulat táncjátéka, sok-sok humorral, bravúros táncokkal, reméljük mindannyiunk örömére. Arany János vígeposzát színpadra alkalmazta Swajda György, társkoreográfus: Vári Bertalan, zeneszerző: Czomba József, producer: Vona Tibor. Rendező-koreográfus: Román Sándor. Karakterszereplők: Csóri Vajda – Vári Bertalan, Gerendi Márton kuruc várkapitány- Péli Róbert, Puk Mihály labanc generális – Dénes Sándor, Rasdi néne cigány javasasszony – Jászka Erika. A Tánctársulat második éve vendégszerepel a Régészeti Parkban, tavaly nagy sikerrel mutatták be a Revans című produkciót. Az ExperiDance az életre hívott szellemi értékeit a nemzetközi és magyar kultúra színpadán bemutatva, Magyarország pozitív ország imázs formálójává, a „magyar tánc utazó nagykövetévé” vált.


A „Matrica” Múzeum és Régészeti Park is elkötelezett abban, hogy a kultúra magas szintű ápolását, megőrzését, értékmentését szabadtéri színházi estjein keresztül is képviselje.

A szervezők minden érdeklődőt várnak a színházi estére a különleges őskori környezetben, mely hangulatával is ígéretes kikapcsolódást ígér egy szép nyári estén.

Az előadásokra jegyek megvásárolhatók Százhalombattán a „Matrica” Múzeumban, a Barátság Művelődési Központban, a helyszínen és elővételben, valamint az InterTicket országos jegyirodai hálózatán és a www.jegy.hu címen.

Bővebb információ: 06 30 9966 045, 06 23 354-591
E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu

Események
 
 
Keresés
A hónap műtárgya
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról
Kettős sípot fújó zenész szobrocskája Százhalombattáról

Európa kora vaskori zenetörténetének fontos, különleges eleme a mintegy 8 cm magas kis bronzszobor.

Hírdetés
 
Adatvédelmi nyilatkozat ©2010 Matrica Múzeum, Minden jog fenntartva! | 
Matrica Múzeum